spot_img
spot_img

Lopare prva opština u BiH koja kroči ka energetskoj tranziciji

spot_img
spot_img

Proteklih dana je napravljen značaj korak u smjeru energetske tranzicije u BiH, gdje je opština Lopare prva izradila plan lokalne energetske strategije, što će ostvariti postavljanjem solarnih panela na svoju zgradu.

Kazao je ovo za “Nezavisne novine” Rade Savić, načelnik Lopara, koji je pokazao spremnost da ova opština bude prva u Bosni i Hercegovini koja implementira ovu ideju.

Spremnost je pokazao potpisivanjem sporazuma o saradnji u sprovođenju energetske tranzicije sa Regionalnim centrom za održivu energetsku tranziciju RESET.

Ovim sporazumom je obezbijeđen dalji zajednički i dugoročni rad na stvaranju uslova za pojedinačne poduhvate lokalnih aktera u energetskoj tranziciji.

Ovo je važno jer, kako su kazali iz RESET-a, energetska tranzicija počinje na lokalnom nivou, a cilj im je da u ovo uključe sve opštine i gradove Bosne i Hercegovine.

Kako Savić ističe, prvi korak ka tranziciji ostvaruju postavljanjem solarnih panela od 17 kilovata na zgradu opštine.

“U toku je tender za izbor izvođača radova, a ako se ostvari mogućnost pokušaćemo da višak energije pretvorimo u mreže”, kazao je Savić.

S tim u vezi apeluje na privredna i fizička lica da urade isto, naročito ona domaćinstva koja su trenutno finansijski sposobna za ovaj prelaz.

“Odabrali smo pravi put”, kazao je Savić, dodavši da su svjesni koliko je potrebno vremena da se napuste svi “prljavi” izvori energije.

“Ovo je neophodan korak kada uzmemo u obzir poskupljenja električne energije”, rekao je Savić, ističući da je ovo primarni razlog, a drugi i nimalo manje značajan razlog je dugoročno očuvanje životne sredine.

Kod energetske tranzicije, odnosno povećanja korištenja solarnih izvora energije mora se početi od “dole ka gore”, odnosno lokalna zajednica je ovdje ključ.

Kazao je ovo za “Nezavisne” Mirza Kušljugić iz RESET-a.

“Energetska tranzicija mora biti pokrenuta i vođena na lokalnom nivou da bi bila održiva”, objasnio je Kušljugić.

Kako dodaje, ovim primjerom će pokazati drugim lokalnim zajednicama da je ovo moguće i održivo.

S tim u vezi kaže da su lokalne zajednice koje pristupe sporazumu slobodne da na osnovu svojih specifičnih potreba ustanove koje korake u ovom pravcu oni treba i mogu da preuzmu.

“Lokalne zajednice moraju obezbijediti energetske menadžere, moraju da imaju određena sredstva za realizaciju projekata, a pokretač svega je svakako volja prvog čovjeka opštine ili grada”, kaže Kušljugić.

Kako dodaje, povećanje korištenja solarnih izvora energije je složeno, ali važno pitanje, a ova tranzicija mora da slijedi ovu putanju.

“Ovdje se ne radi samo o dekarbonizaciji. Ovdje je važna decentralizacija, digitalizacija i demonopolizacija, a iznad svega i demokratizacija”, kazao je Kušljagić.

Kako zaključuje, ovo zahtijeva socioekonomsku transformaciju ukupnog društva, ne samo energetskog centra.

Naime, sporazum je s opštinom Lopare potpisan prošle sedmice, a sljedeće opštine koje će ga usvojiti su Živinice i Gračanica, a kako kaže Kušljugić, u aktivnom su razgovoru sa još čak osam opština.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img