Locirano žarište požara u ”Bingu”

Inspektori MUP-a HNK locirali su žarište požara, u kojem je prošle subote u mostarskom sjevernom naselju Vrapčići izgorio Tržni centar “Bingo”.

Naime, sumnjaju da je prva iskra izbila zbog kvara na električnim instalacijama, tačnije iz produžne utičnice koja se nalazila ispod  radnog stola u skladištu u kojem u to vrijeme, prije 20 sati, nije bilo nikoga.

- Reklama -

Vatra se brzo širila preko lako zapaljivih stvari i panela ispunjenih “pur” pjenom koja, prema kazivanju stručnjaka, gori “brže od benzina”.

Požar je uočen tek kad je plamen bio vidljiv kroz ventilaciju unutar prodajnog centra veličine gotovo 2.500 kvadratnih metara, ali je tada već bilo prekasno za bilo kakvo gašenje.

Potpomognuta vjetrom, vatra se munjevitom brzinom širila na krov s kojeg su otpadali plameni komadi te redom palili robu po policama i podu.

Sreća u nesreći je ta što su zatečeni užasnuti kupci i radnici, njih ukupno oko 70-tak, u panici pobjegli vani i spasili se. Kasnije su prepričavali da im je unutra bilo kao “u paklu”.

Kako se nezvanično saznaje, posljednji ulazak radnika u skladište sa sjeverne strane zabilježen je oko 17 sati, kada se navodno pretovaralo brašno, a požar je, barem sudeći po alarmu koji su pojedini mještani čuli, ali i neki što su bili prisutni unutar “Binga”, izbio oko 19 sati.

Naime, kako tada obezbjeđenje nije reagovalo, valjda su i ostali pomislili da se radi o lažnoj uzbuni, što se znalo ranije događati. Tako se požar, kako se računa, punih sat vremena nesmetano širio u velikom skladištu punom robe, od namještaja pa sve do prehrambenih artikala.

Uočen je tek u 20.09 sati, kada su i alarmirani vatrogasci, koji su jedino mogli zaštiti pomoćni manji odvojeni objekt u krugu ovog centra.

Pri tome su umalo i stradali, kada se pri jednoj od dvije eksplozije plinskih boca obrušio dvadesetak metara dugi i visoki dio zida, koji je pao svega metar od njih i vatrogasnih kola.

S vatrenom stihijom su se uzalud borili sve do 23.20 sata. Inače, kako se takođe spominje, sporna velika produžna utičnica s kablom dugim pedesetak metara godinama se koristila za sve poslove u skladištu, od bušenja pa do rezanja, pa je vjerovatno bila dotrajala.

Osim preduzeća “Bingo”, u požaru su oštećene još četiri privatne firme koja su unutar ovog tržnog centra bile u najmu prostora, a riječ je o trgovini mobilnih telefona, zavjesa, stolarije i kozmetike. Smatra se da je ukupna šteta veća od 12 miliona maraka, koliko se navodila vrijednost investicije pri svečanom otvaranju unazad šest godina.

– Nakon dvodnevnog uviđaja, svi izuzeti tragovi poslati su na vještačenje. Istražioci i dalje isključuju mogućnost podmetanja požara, pa je istraga usmjerena na mogući ljudski faktor, odnosno nepažnju, kao i isto tako mogući kvar na električnim instalacijama u skladištu, gdje je i bilo žarište, a koje je i locirano.

Pokrenuta je istraga, a zbog brojnih vještačenja ona bi mogla potrajati i do godinu dana – naveli su iz MUP-a.

Sudeći po najavama iz “Binga”, kojem je ovo, nakon Živinica od prije tri godine, drugi izgorjeli objekat od ukupno njih 200 koliko ih ima u lancu u cijeloj BiH i šire, jedina je dobra vijest da gotovo 100 radnika neće ostati bez posla.

(vijesti.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime