spot_img
spot_img

Љути непријатељ криминалаца изгубио битку за живот

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Њемачки овчар Ким неће више лавежом из бокса, у којем је провео девет година, дочекивати своје “колеге”, припаднике Јединице Жандармерије Полицијске управе Добој, јер је након вишедневне борбе за живот угинуо, али ће зато његови успјешно обављени задаци остати упамћени.

Овај службени пас трагач родио се 16. јула 2010, а када је у јесен те године прошао тромјесечну обуку издвојио се као врхунски у својој генерацији и касније је остварио врхунске резултате.

У три случаја силовања, у Модричи, Вукосављу и Шамцу, Ким је уз помоћ трагова, каиша и мобилног телефона силоватеља, односно пиџаме жртве, полицајце довео на врата извршилаца ових кривичних дјела.

И један рањени разбојник је пао јер га је Ким на основу трагова које је оставио иза себе лако пронашао.

“Пратио га је на основу трага скоро десет километара. Кренули смо с лица мјеста извршења, он је ту дужину пута пратио траг крви и буквално смо дошли на мјесто гдје је био скривен рањени извршилац. Пружили смо му помоћ, након чега је ухапшен”, присјетио се Зоран Глигић, вођа Тима водича службених паса, те додао да је за тај посао Кима и његовог водича Љубишу Лазића похвалио ресорни министар.

Када су недавно примијетили да је пас ослабио, одмах су потражили помоћ ветеринара.

“Лијечен је пет-шест дана, инфузије, антибиотици, анализе крви… Буквално као за човјека, све лабораторијске претраге. Међутим, није било помоћи, скоро сви органи су престали да обављају своју функцију. Не би издржао било какву операцију у својим годинама и то је то”, каже Глигић те истиче да је пас достојанствено покопан.

Приликом посјете Јединици Жандармерије Кимовог дугогодишњег водича Љубишу Лазића, који га је тренирао, шетао и хранио, нисмо затекли у близини боксова, а командир Душко Ерцег нам је оправдао његов изостанак.

“Узео је неколико слободних дана, да се мало одмори, јер тешко се носи с тим, ипак су они сваки дан толико времена проводили заједно. Он толико времена није проводио ни са својом породицом, колико са службеним псом. Значи, осам сати на послу проведе. И то је губитак који је тешко измјерити. Свакодневно га је возио на инфузију, у свако доба, нажалост није се могао спасити. Њих двојица су били тим који је функционисао савршено”, казао је Ерцег за “Независне” те додао да сада слиједи набавка новог пса трагача, Кимовог насљедника.

Јединица Жандармерије има још два службена пса, нападача и пса за откривање наркотичких средстава, Ајакса и Бранда, који такође остварују добре резултате, како на тренинзима, тако и на службеним задацима.

“Пошто сам ја иначе ловац и имам контакте с псима, могу да кажем да ми се било врло лако прилагодити овим псима у јединици. Ким је био пас којем је најлакше било прићи, мирољубив. Наравно, сваком псу најлакше прилази његов водич. Пас вјерује само једном човјеку који проводи с њим доста времена, тако да држимо се на дистанци и пуштамо колеге да раде свој посао”, рекао је Мирослав Радовановић, замјеник командира ЈЖ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img