spot_img
spot_img

Litar krvi Lukača kao oko vojnika

Published:

spot_img

Da je Repulika Srpska postala društvo nejednakih i povlaštenih, odavno smo već svjesni. Nova potvrda ove bolne činjenice dolazi kroz slučaj Ljubomira Srdića, demobilisanog borca VRS kome je za gubitak oka „pripalo“ 6000 KM odštete!

Njemu je na ime ratne odštete za izgubljeno oko i trajnu invalidnost „priznato“ 6.000 KM, uz to da će novac ovom stvaraocu Srpske biti isplaćen na 10 jednakih rata, dakle po 600 KM godišnje!

Suma je sramna ali sam na nju pristao jer mi je potreban novac, a bilo mi je i tužno da tužim Republiku Srpsku za koju sam se borio, izjavio je za Blic Srdić, koji je na proboju Koridora ostao bez jednog, a na drugo oko vidi jedva.

Osjećam se prevarenim, poniženim i uvrijeđenim i odšteta me boli više nego ratne rane jer znam da ima ljudi koji su, na ovaj ili onaj način, debelo naplatitli svaki svoj boravak u ratu zaključuje Ljubiša u razgovoru za Blic.

Jedan od onih koji su debelo naplatili svoj boravak u ratu je i aktuelni ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač. Lukač je svojevremeno bio ranjen u ratu da bi potom tužbom tražio odštetu.

Presudom Osnovnog suda u Banjaluci, od 01.08.2001. godine, Lukač je dobio je 40.000 KM odštete od Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, na čijem je čelu od kraja 2014. godine.

Lukač je tužio Republiku Srpsku i MUP po nekoliko osnova:

– Za pretrpljeni fizički bol tražio je odštetu od 15.000 KM

– Za pretrpljeni strah tražio je odštetu od 13.000 KM

– Za duševne bolove radi umanjenja opšte životne sposobnosti tražio je odštetu od 30.000 KM

– Na ime naruženosti tražio je odštetu od 5.000 KM.

Sud je presudio u Lukačevu korist, koji je u to vrijeme bio šef Specijalne jedinice MUP RS, i odlučio da mu dodijeli odštetu od ukupno 40.000 KM plus sudske troškove koji su iznosili 1.100 KM. To je ukupno 41.100 KM isplaćene odštete Lukaču na ime ranjavanja.

Sam Lukač je nedavno pred poslanicima u NSRS ponosno isticao činjenicu kako je „prolio 7 litara krvi za Republiku Srpsku“ iznoseći svoje mišljenje o istrazi povodom smrti Davida Dragičevića zbog koje je sazvana posebna sjednica.

Uzimajući u obzir da je za te rane dobio 41.000 KM, ispade da je jedna litra Lukačeve krvi vrijedna oko 5.857,14 KM, što je otprilike jedno oko Ljubomira Srdića, „običnog“ demobilisanog vojnika.

 

 

 

 

 

(B1info.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img