spot_img
spot_img

Лимузине под пратњом пропуштаће хитну помоћ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Приједлог измјена закона које ће у будућности возилима хитне помоћи давати предност на цести над функционерским лимузинама под пратњом коначно би требало да буде усвојен наредне седмице.

Сједница Дома народа парламента БиХ заказана је за 8. новембар, а делегати би већински требало да подрже закон предлагача Дамира Арнаута (СББ), након што је он већ прошао у Представничком дому.

Како сада ствари стоје, након вишемјесечних несугласица и политичких размимоилажења, закон ће добити ентитетску већину и тако бити усвојен, иако је већ извјесно да за њега поново неће гласати Клуб Хрвата у овом дому.

Према ријечима Љиље Зовко, хрватског делегата, партија којој припада (ХДЗ БиХ) као и клуб у цјелини закон сматрају искључивим популизмом и једним у низу ад хок иницираних закона “који нису донијели ништа добро”.

“То је један у низу Арнаутових закона који су ад хок и чисти популизам. Дугорочно ће се показати да је промашај, као и у случају Закона о укидању накнада у радним тијелима, јер сада људи више неће да аплицирају за чланство”, каже Зовко.

Она подсјећа да Клуб Хрвата, управо из тих разлога, и прије није желио да гласа за овај закон.

“Ми који имамо право првенства у саобраћају никада нисмо то право злоупотребљавали. Мислим да ћемо поново бити против овог закона, јер га превасходно сматрамо популистичким”, каже Зовко.

За разлику од ње, Драгутин Родић, из Клуба Срба, вјерује да не би требало да буде проблема да Дом усвоји овај закон.

“Раније није било позитивног мишљења Уставно-правне комисије, а закон је сада враћен у нормалну процедуру и добио је позитивно мишљење. Лично мислим, као делегат и као човјек, да неће бити проблема да закон усвојимо, то је цивилизацијска тековина”, истиче Родић.

Сеад Кадић, из Клуба Бошњака, подсјећа да је странка којој припада (СДА) и раније подржала Арнаутов закон те закључује да ће тако бити и овог пута.

“Мислим да то није спорно, иако стоји да појединци популистички предлажу законе. Ми смо га већ подржали у првом читању и мислим да у њему нема ништа лоше”, истиче Кадић, те наводи како је начуо да ће можда бити одређеног амандманског дјеловања на закон.

Подсјећамо, Представнички дом је раније, још љетос, усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама сигурности саобраћаја (његов пуни назив), но он је потом запео у процедури. Дом народа је потом крајем септембра одбацио негативно мишљење Уставно-правне комисије на закон те затражио ново (оно је у међувремену и прибављено).

Оно што у суштини дефинише измјене овог закона, који би након усвајања врло брзо требало да буде у примјени, јесте да ће убудуће било која лимузина под пратњом, у којој је политичар, морати пропуштати возила хитне помоћи, којима је превасходна мисија спасавање људских живота.

Сама чињеница да је досад било другачије (и још је) изазвала је огорчење у бх. јавности.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img