Lijekovi jeftiniji od maja

Prvog ponedeljka u martu u BiH počinje da se primjenjuje novi pravilnik o medikamentima. U svakoj grupi naći će se bar poneki lijek čija će cijena ubuduće biti znatno niža.

Sledećeg ponedeljka, konačno, počeće da se primjenjuje novi pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. Posle ponedeljka, koji je određen kao dan kad će se izračunati cijene za tekuću kalendarsku godinu, predstoji 60 dana tokom kojih će nosioci dozvola morati da usaglase cijene sa odredbama podzakonskog akta.

- Reklama -

– Dakle, nakon 6. maja agencija će objaviti na internetu maksimalne veleprodajne cijene svih lijekova koji imaju dozvolu za stavljanje u promet i režim izdavanja recepata – rekli su za “Novosti” u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Najviše se očekuje pojeftinjenje lijekova koji su na listama fondova zdravstvenog osiguranja, s tim da će biti obuhvaćene sve grupe lijekova na taj način da će se u svakoj grupi naći bar poneki lijek, koji će biti jeftiniji.

– To su lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, odnosno za snižavanje povišenog krvnog pritiska, za smanjivanje povišenog nivoa masnoća u krvi, ili povišenog nivoa šećera u krvi, pojedini antibiotici, lijekovi za liječenje bolesti nastalih usled povećane kiseline u želucu, kao i pojedini lijekovi za tretman onkoloških oboljenja. U ukupnom prometu se očekuju uštede oko 10 odsto – navode u Agenciji.

Pojedini lijekovi u Srpskoj i BiH trenutno su i do sedam puta skuplji, nego u zemljama u okruženju. Primjera radi, antibiotik širokog spektra, “hemomicin” od 500, ili 250 miligrama, u BiH košta 14,70 KM, dok je u Srbiji čak sedam puta jeftiniji, i može se kupiti za 2,30 KM. Iz tih razloga, uvođenje Pravilnika o nivelisanju cijena u odnosu na zemlje u regionu bilo je neophodno, tvrde u Sindikatu zdravstva RS.

– S nestrpljenjem očekujemo primjenu Pravilnika. To je trebalo da se desi još mnogo prije, s obzirom na to da se radi o potrebi koju ne možemo da biramo, već moramo da je priuštimo, kad nam to nalože okolnosti, kolika god bila cijena. Nažalost, to ne mogu svi, naročito ne najugroženiji u RS, a to su penzioneri, kojima je kupovina lijekova po dosadašnjim cijenama predstavljala pravi luksuz. Dakle, pozdravljam primjenu novog pravilnika, ali i pozivam i na sve ostale mjere koje bi se mogle primjeniti za dodatno pojeftinjenje – rekao je predsednik Sindikata zdravstva RS Milenko Granulić.

UŠTEDA

Prema računici koju je uradila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, usvajanjem pravilnika uštedjelo bi se 56 miliona evra, od čega bi fondovima u kasi ostalo više od 42 miliona evra.

VISOKA STOPA PDV

Jedan od razloga zbog čega su lijekovi u BiH skuplji u odnosu na one u regionu je i visoka stopa PDV koja iznosi 17 odsto, dok je u Srbiji i Hrvatskoj ona diferencirana, odnosno na neke lijekove iznosi nula odsto, na neke pet, sedam ili devet odsto. Promet lijekovima u BiH ostvarilo je 138 kompanija, od čega samo pet domaćih.

 

 

 

(novosti.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime