spot_img
spot_img

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe mogla bi biti završena za tri mjeseca

spot_img
spot_img

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe mogla bi za tri mjeseca biti okončana barem u Vijeću ministara BiH, kažu u resornim ministarstvima.

Naime, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH priprema podzakonske akte kojima bi bila regulisana primjena kanabisa u medicinske svrhe do u detalje, kako ne bi došlo do zloupotreba.

Istovremeno treba da bude urađen prijedlog izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH i to, kako nezvanično saznajemo, najvjerovatnije u pravcu da kanabis ostane u takozvanoj tabeli 1, u kojoj su strogo zabranjene supstance, ali da u tabelu 2, gdje su supstance pod strogom kontrolom, bude uvršten poseban kanabis u medicinske svrhe.

Ovo je uslijedilo nakon što je prije pola godine Mješovita komisija za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Sektoru za lijekove, kazala nam je da pripremaju kompletnu strukturu podzakonskih akata, koji bi trebalo da budu završeni za mjesec dana.

“Set podzakonskih akata ćemo dati našem Stručnom vijeću na razmatranje, ali on ne može ići u proceduru usvajanja prije promjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotreba opojnih droga”, rekla je Tubićeva.

Napomenula je da su izmjene ovog zakona u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, ali je i Ministarstvo civilnih poslova BiH bilo involvirano u cijelu priču i oni su to podržali.

Prema informacijama iz resornih ministarstava, Mješovita komisija za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga održala je nedavno sastanak i zaključila da njihova postojeća radna grupa, koja treba da radi na izmjeni lista, bude proširena i u nju da budu uključeni i pravnici iz ministarstava sigurnosti i civilnih poslova te farmaceutskih komora.

Pojašnjeno je da ta radna grupa treba da napravi prijedlog, dostavi ga Komisiji, da se potom od Agencije za lijekove zatraži mišljenje i to sve uputi ka Vijeću ministara BiH, te da bi sve te izmjene trebalo da budu završene za tri mjeseca. Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i državni poslanik, kazao je da kod njega postoje rezerve prema ovome dok ne vidi argumente.

“Korištenje kanabisa u medicinske svrhe moralo bi biti striktno i sa jako puno ograničenih mogućnosti korištenja da se eliminišu zloupotrebe. Treba da se vidi kako se to riješilo u drugim zemljama”, dodao je Prodanović.

Kada je u pitanju sama upotreba kanabisa, medicinski stručnjaci su ukazali da bi se mogao koristiti u onkologiji, prije svega kod kancerskog bola, te mučnina i povraćanja usljed hemioterapije, može se koristiti kod anoreksije jer kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti kanabis može otvoriti apetit. Medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, kod spasticiteta, kod AIDS-a može olakšati liječenje i povećati apetit, te pomaže kod jedne rijetke dječje bolesti – Dravetovog sindroma, gdje može smanjiti učestalost epileptičkih napada.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img