Lažu li Mostarci kad kažu da su izmjerili 50 stepeni Celzijusa?

U Mostaru su i dalje glavne teme vezane za enormno visoke temperature i tako će sigurno ostati još neko vrijeme. Ovih dana, u ovom gradu je neslužbeno izmjerena temperatura koja prelazi i 50 stepeni Celzijusa, piše Dnevni list.

U međuvremenu, Federalni hidrometeorološki zavod je pozvao portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu.

- Reklama -

“Mjerenje temperature zraka vrši se više od 125 godina na standardom propisanim mjestima i uslovima prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, na visini od dva metra iznad zemlje u ‘meteorološkim zaklonima’ i u adekvatnom okruženju, kako bi mjerenja bila uporediva sa mjerenjima u svim državama svijeta. Uspoređivanje mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda sa drugim mjerenjima nije korektno. Ne mogu se upoređivati mjerenja pod direktnim uticajem sunca na “asfaltu” sa standardom propisanim mjerenjima“, naveli su iz Zavoda, očito motivisani poplavom medijskih objava fotograja termometara čija se živa diže u nebesa.

A mnoštvo takvih fotograja ovih dana  dolazi upravo iz Mostara, najužarenijeg grada u Bosni i Hercegovini, čiji građani na taj način žele dočarati u kakvim vremenskim uslovima proživljavaju ovo ljeto.

Iako takvo mjerenje po pravilima struke, ne znači da to i nije stvarna temperatura na određenoj lokaciji.

Pitanje je takođe da li je za građane i ljudski organizam vjerodostojnija i bitnija temperatura izmjerena u “meteorološkim zaklonima” koje spominju nadležni stručnjaci iz Zavoda ili stvarni uslovi u kojima ljudi provode svoje vrijeme i odraz takve temperature na organizam. Jer, građani ne žive uvijek u “meteorološkim zaklonima ni u adekvatnom okruženju”.

Neki Mostarci svoje radno vrijeme provode baš na asfaltu, pa im službena temperatura hidrometeorološkog zavoda i ne znači baš puno. Pogotovo ako se poslodavci ne pridržavaju preporuka nadležnih službi o radu u ovakvim ekstemnim uslovima.

No, ako ostavimo tu raspravu po strani, trenutni vremenski uslovi u Mostaru i nisu neko veliko iznenađenje, smatra većina stručnjaka.

„Sve ovo zvuči alarmantno, ali ne smijemo dizati paniku i nema mjesta panici. Ovo su situacije koje su se i prije događale. Nikada nećete naći atmosferski događaj ili proces koji se i prije nisu događali, i da ih nismo preživjeli“, rekao je meteorolog Zoran Zadro za mostarski.ba.

„I prije smo imali velike talase vrućina. Zabilježeni su 1901., 1928., 1946., 1951., 1969. godine i tako dalje. To su situacije koje su se u ovo doba godine i prije događale. Ovo jeste za upozorenje ali nije za dizanje panike. Mostar se ne treba čuditi većim vrućinama, nego jačim zimama kao što je bila prošla“, smatra Zoran Zadro.

Ipak, nastavak toplotnog talasa donosi svoj vrhunac od danas, a prema prognozama trajati će sve do sredine sljedeće sedmice. A do tada, onaj ko može izbjegavaće “asfalte”, bježati u “adekvatnija okruženja” sa što više hladovine i vode, dok će oni koji nemaju takvu mogućnost čekati prolazak paklenih vrućina, s nadom da neće imati zdravstvenih posljedica.

 

 

 

(fokus.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime