Lažni poštari koristili pečate propale firme iz Brčkog

Policija i banjalučko tužilaštvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Srpskoj prodavali poštansku sandučad pod izgovorom da su radnici „Pošta Srpske“.

Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvesno je da li će i kada početi suđenje optuženim prevarantima obzirom da su državljani Srbije, nedistupni tužilaštvu, pa postoji mogućnost raspisivanja međunarodnih poternica.

Izvor Srpskainfo blizak istrazi otkrio je da je optuženi Petar Vasić već obavestio sud kako nije u mogućnosti doći na suđenje, jer se nalazi na lečenju u Psihijatrijskoj klinici.

- Reklama -

Prema dokumentaciji iz istrage koja je u posedu portala Srpskainfo utvrđeno je da su Bebić i saučesnici u decembru 2017. godine došli na teritoriju Republike Srpske.

“Po dolasku su razradili plan prema kojem su se lažno predstavljali kao radnici „Pošta Srpske” i obilazili porodične kuće. Priča im je bila uvek ista, a građanima su govorili kako moraju kupiti poštansku sandučad koju im nude, jer im u protivnom poštari više neće donositi pošiljke”, objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Dodaje kako su građane „savetovali” da u skladu sa zakonom moraju da poseduju poštansko sanduče za primanje pošte.

Svako sanduče naplaćivali su od 20 do 30 maraka.

“Prilikom svake prodaje poštanskog sandučeta, oštećenim licima izdali su i predali lažni nota račun – priznanicu sa iznosom kupoprodajne cene i pečatom pravnog lica – društvo sa ograničenom odgovornošću za pružanje usluga „Fiksna telefonija“ Brčko Distrikt”, piše Srpskainfo.

Zanimljivo je da su se Bebić i saučesnici tokom saslušanja branili kako su radnici pomenutog preduzeća iz Brčkog.

Međutim, na osnovu dokaza koje je prikupilo tužilaštvo nesporno je utvrđeno da preduzeće, odnoso društvo sa ograničenom odgovornošću za pružanje usluga „Fiksna telefonija” Brčko Distrikt ne posluje još od 2016. godine i da je nesolventno.

“Bebić i saučesnici niti su bili zaposleni radnici navedenog preduzeća, niti su ovlašteni od strane tog preduzeća da koriste pečat i u ime preduzeća izdaju i overavaju priznanice osobama koje su kupovale poštansku sandučad”, naveo je izvor Srpskainfo iz istrage.

Istraga nije utvrdila ukupan broj žrtava koje su lažni poštari iz Srbije uspeli prevariti u Republici Srpskoj, ali se u istražnoj dokumentaciji navode imena desetoro Banjalučana koji su svoja iskustva podelili sa policijom i koji bi trebali biti svedoci u budućem krivičnom postupku, ukoliko do njega uopšte dođe.

“Broj prevarenih građana je sigurno veći, ali se oni po pravilu u ovakvim situacijama ne žele dodatno izlagati sramoti, jer su bili žrtve prevaranata”, naveo je izvor iz istrage.

Podsetimo, prevaranti iz Srbije otkriveni su u januaru prošle godine u jednom hostelu u Banjaluci, nakon čega su uhapšeni.

Iako se u prvim danima pretpostavljalo da su prevaranti varali građane na širem području Republike Srpske, odnosno od Zvornika do Banjaluke, za sada je podignuta samo jedna optužnica i to Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Policija je nakon hapšenja pronašla i zaplenila 18 poštanskih sandučića, bjanko overene priznanice, kao i druge predmete koji su deo materijalnih dokaza.

Optužnica

Prema optužnici koja je u posedu Srpskainfo državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32) su boravili u Banjaluci u periodu od decembra 2017. godine do 11. januara 2018. godine.

Lažno se predstavljajući kao zaposleni radnici preduzeća “Pošte Srpske” oštećenim licima, te drugim za sada neutvrđenim oštećenim licima za novčani iznos od po 20 maraka prodavali su metalno poštansko sanduče smeđe boje, dovodeći oštećene u zabludu.

Prilikom svake prodaje poštanskog sandučeta, oštećenim licima izdali su i predali lažni nota račun preduzeća „Fiksna telefonija“ Brčko Distrikt. Optuženi se terete za krivična dela prevare, lažnog predstavljanja, te falsifikovanja isprava.

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime