Lavrov: Srpska ne krši sporazum

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da optužbe da Republika Srpska proslavom 9. januara krši Dejtonski sporazum predstavljaju provokacije i dodao da iritira to što srpski političari u Banjaluci stalno bivaju optuženi da ruše BiH.

“Naglasiću još jednom – u BiH niko ne ruši državu”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta ranije potvrđivao svoju privrženost Dejtonskom sporazumu, te ocijenio da Dejtonski sporazum krše oni koji donose odluke ne uzimajući u obzir mišljenja sva tri naroda, prenose beogradski mediji.

Lavrov je rekao da je Moskva podsjećala zapadne partnere da u BiH, “koja se smatra nezavisnom državom”, treba ukinuti instituciju visokog predstavnika koji može da nameće Srbima, muslimanima i Hrvatima bilo kakva rješenja.

Govoreći o tome da EU nikako da odbaci ovlaštenja visokog predstavnika, Lavrov je naveo da to iritira, isto tako kao što iritira i to što su srpski političari u Banjaluci stalno podvrgnuti napadima da ruše BiH.

“Kada se dižu histerije povodom odluke Srba da 9. januar proglase Danom Republike Srpske i kada se saopštava da je to podrivanje Dejtonskog sporazuma, onda to predstavlja još jednu provokaciju i neku vrstu uvrede da neko priznaje svoje vrijednosti, a ne neke briselske, posthrišćanske”, kaže Lavrov.

On je istakao da se Rusija zalaže za realizaciju Dejtonskog sporazuma i da je uvijek potvrđivala privrženost ovom sporazumu.

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime