Lager iz Posušja najprofitabilnija privatna firma u BiH sa dobiti 115 miliona KM

Lista kompanija s najvećim iskazanim neto profitom u Federaciji BiH za prošlu godinu ne razlikuje se mnogo od one za 2018., osim velikog skoka firme Lager iz Posušja.

Portal Klix.ba objavio je zvanične informacije Finansijsko-informatičke agencije koje su juče objavile bonitetne kompanije LRC i Bisnode.

Najveću dobit u prošloj godini ponovo je ostvarilo Javno preduzeće Autoceste FBiH s više od 133 miliona KM. Iskazani profit za 16 miliona je veća nago raniju godinu.

Na drugoj poziciji je kompanija Lager iz Posušja, veliki trgovac građavinskim mašinama, sa 115 miliona KM dobiti. Prošla godina bila je izrazito uspješna za ovu kompaniju jer je dobit u samo jednoj godini porasla za 70 miliona KM. Lager je prošle godine bio rangiran na 6. poziciji, a sada je najprofitabilnija privatna kompanija u BiH.

Treći je trgovački lanac Bingo s profitom od 93 miliona KM. Bingo je u 2019. godini povećao dobit s 76 na 93 miliona KM, ali izgubio drugu poziciju na ovoj ljestvici.

Četvrti je BH Telekom sa 47 miliona KM dobiti. Državni gigant telekomunikacijskih usluga uz pad prihoda bilježi i stalni pad profita, 2018. godinu završili su na trećoj poziciji.

Peti je Premiere World Sport iz Čitluka, najveća bh. kladioničarska kuća, s profitom od 44 miliona KM. Značajnu dobit iskazuju i Ceste Federacije BiH s 44 miliona KM, još jedna javna kompanija.

Sedmu poziciju zauzima CC HBC B-H, bh. predstavništvo svjetskog giganta Koka-Kole, s profitom višim od 30 miliona KM.

Osmi je trgovački lanac FIS sa skoro 30 miliona KM, a deveti širokobriješki FEAL s 25 miliona profita. Listu kompanija koje su najbolje poslovale u prošloj godini zatvara Violeta iz Gruda s profitom od 25 miliona KM.

U ovoj listi najboljih 10 veće je prisustvo proizvodnog sektora, značajno su tu i dalje javne kompanije, a trgovina je dominantna.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime