spot_img
spot_img

Kupujemo svježe šnicle bez roka trajanja

spot_img
spot_img

Stanovnici RS na čijim trpezama će se ovih vrelih dana naći specijaliteti od mesa prilikom kupovine treba da otvore “četvore oči”, jer osim što je svježe meso sklono kvarenju, veliki problem je nepostojanje propisa o isticanju njegovog rok trajanja.

Uvjereni da kupuju ispravnu hranu, mnogi kupci ni ne slute da se pod “domaćim” prodaje meso uvezeno iz Argentine, Brazila ili drugih dalekih zemalja. Dodata opasnost krije se u činjenici da trgovci i dalje nisu obavezni da istaknu kada je zaklana životinja čije svježe meso prodaju, kao ni koji je krajnji rok za njegovu upotrebu.

Uprkos tome što je još prije godinu podnesena inicijativa za izmjenu Pravilnika o trgovini i prodaji mesa, koja podrazumijeva isticanje roka trajanja, na ovom pitanju još ništa nije urađeno. Udruženi uzgajivači svinja i klaoničari zatražili su prošlog ljeta da se za svježe, konzumno meso, kao i sve druge proizvode ograniči rok traja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da je nakon pokretanja inicijative dogovoren okvirni rok trajanja mesa od 96 časova od momenta klanja životinje, do okončanja prodaje mesa kao svježeg. Međutim, kako je istakao, nakon tog dogovora slučaj je miniran, a inicijativa skuplja prašinu u ladicama resornog ministarstva.

– Bezbroj puta smo pitali šta je s inicijativom, ali na naše molbe nadležni su ostali gluvi. Ograđivali su se kako se to što tražimo ne primjenjuje nigdje u Evropi, a mi tvrdimo da nigdje u svijetu, osim kod nas, trgovac proizvoljno ne određuje koliko se meso kao svježe može prodavati – priča Maljčić.

On dodaje da se u RS meso kao svježe prodaje dokle god ne promijeni boju, a nakon toga završava u ćevapima.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja opštine Gradiška Dragiša Cvjetković tvrdi da zbog ovog problema u RS trpe svi, a najviše kupci i domaći svinjari.

– Kupci ne znaju šta jedu, a mi uzgajivači meso svojih životinja ne uspijevamo prodati zbog prekomjernih uvezenih količina – rekao je on.

Cvjetković je kazao da su im u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nakon podnošenja inicijative obećali da će sve biti završeno za 45 radnih dana.

– Evo, prošla je čitava godina, ali od toga ništa – kaže on.

U Ministarstvu ističu da je procedura izmjene Pravilnika u zastoju jer su im prerađivači dostavili sugestije u kojima tvrde da zahtjevi svinjara nemaju uporište u naučnoj literaturi i evropskim standardima. Dodali su i da je prije utvrđivanja podzakonske odredbe koliko svježe meso može biti u prometu neophodno sprovesti studiju određivanja roka upotrebljivosti svježeg mesa.

Šarović

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je juče u Sarajevu da je tačno da se u BiH uvozi meso lošeg kvaliteta. Govoreći o uvozu mesa iz Argentine u BiH i o zaštiti domaćih proizvođača od prekomjernog uvoza nekvalitetnog mesa, Šarović je rekao da je 90 odsto uvoza iz EU, a mali dio iz ove južnoameričke zemlje. Kada je riječ o kvalitetu mesa koji se uvozi u BiH, on je kazao da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH samo govore o tome, ali da u praksi malo šta čine na tom pitanju.

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img