Krizni štab FBiH donio restriktivnije mjere zbog porasta broja zaraženih

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez upozorio je danas na pres-konferenciji upriličenoj nakon sjednice tog tijela da ovako veliki broj zaraženih virusom korona za sobom vuče nove mjere.

Stoga su donesene restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

- Reklama -

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz VPT pravilo može prisustvovati do 200 ljudi, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena i kantonalni štabovi mogu uvoditi samo restriktivnije mjere, kaže Čerkez, te ne mogu praviti odstupanja u okupljanju.

Takođe, od sada potvrda o preboljenoj bolesti kovid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

“Tri doze vakcine su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi”, kazao je Čerkez.

Apelovao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog štaba, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

“To je važno kako bismo održali privredu i maksimalno normalan život koliko je moguće jer se varijanta omicron vrlo brzo širi, dosta brže od delta varijante”, podvukao je Čerkez.

Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i labaratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

 

 

 

(fena)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime