spot_img
spot_img

Кривична пријава против Изетбеговића због изазивање мржње

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Хрватска републиканска странка (ХРС) поднијела је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против лидера СДА Бакира Изетбеговића због изазивања мржње и нетрпељивости.

“Чињеница да пријављена особа обавља функцију предсједника СДА и да је замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ представља отежавајућу околност, што ово кривично дјело чини нарочито тешким, а што је законодавац јасно одредио Чланом 145а став седам закона”, образложено је у саопштењу ове странке.

Поводом недавне Изетбеговићеве тврдње да Армија РБиХ није вршила злочине, из ХРС истичу да постоји више правоснажних судских пресуда због злочина које су починили управо припадници те војске и да је током рата на територији под њеном контролом био 331 логор у којим је усмрћено 632 цивила.

Колико је срамотна Изетбеговићева изјава, поручују из ове странке, понајбоље говори чињеница да је, према званичним подацима, Армија РБиХ у рату имала 331 логор са 14.444 заробљеника, међу којим 10.346 цивила, а од којих је 632 умрло. Такође, постоји више правоснажних судских пресуда због злочина које су починили припадници Армије РБиХ.

Овакво директно негирање злочина, поручили су, истовремено представља и узрокује дубоко узнемиравање и вријеђање свих жртава ових злочина.

ХРС сматра да је лицемјерно и срамотно од политичких званичника бошњачког народа негирати злочине почињене од Армије РБиХ.

“Како може доћи икада до истинског помирења, ако негирамо оно што је истина, упирући константно у другог и друге? Одговорност је тим виша због чињенице да ти исти званичници обављају највише државне функције”, истичу из ХРС-а.

Званичници ХРС-а су прошле године, за исто дјело, поднијели кривичну пријаву против бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, али одговор из Тужилаштва БиХ још нису добили.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img