Kriminalci pasoš BiH kupuju za 3.000 evra

Dokumenta BiH su za nekoliko hiljada evra kupovali kriminalci sa Interpolovih potjernica, optuženi za ubistva, dileri droge, pa čak i pripadnici ozloglašenog Šarićevog klana, a trenutno se istražuje 250 sumnjivih identiteta državljana BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Oni su, kupujući pasoš i ličnu kartu BiH, granicu prelazili bez problema, a istragom je utvrđeno da su dokumenta nabavljali za 3.000 evra, navodi list.

- Reklama -

Kriminalci iz Slovenije imali su putne isprave BiH sa tuđim podacima. Na originalnim dokumentima istinita je bila samo njihova fotografija, a svi drugi lični podaci ukradeni su od državljana BiH koji su se odselili u inostranstvo i nisu podnosili zahtjev za izdavanje novih.

Tužilaštvo BiH je, u okviru akcije “Papirus”, prošle godine podiglo optužnicu protiv 11 lica za organizovani kriminal u vezi sa izdavanjem nezakonitih ličnih dokumenata koje su koristili kriminalci u BiH i inostranstvu.

Optuženi su krađom identiteta građana BiH izrađivali, prepravljali, odnosno nabavljali falsifikovane javne isprave sa ličnim podacima stvarnih lica i fotografijama.

Tako su lažne identitete dobili kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, a uslugu su naplaćivali 10.000 KM po pasošu.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime