Kriminalci pasoš BiH kupuju za 3.000 evra

Dokumenta BiH su za nekoliko hiljada evra kupovali kriminalci sa Interpolovih potjernica, optuženi za ubistva, dileri droge, pa čak i pripadnici ozloglašenog Šarićevog klana, a trenutno se istražuje 250 sumnjivih identiteta državljana BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Oni su, kupujući pasoš i ličnu kartu BiH, granicu prelazili bez problema, a istragom je utvrđeno da su dokumenta nabavljali za 3.000 evra, navodi list.

Kriminalci iz Slovenije imali su putne isprave BiH sa tuđim podacima. Na originalnim dokumentima istinita je bila samo njihova fotografija, a svi drugi lični podaci ukradeni su od državljana BiH koji su se odselili u inostranstvo i nisu podnosili zahtjev za izdavanje novih.

Tužilaštvo BiH je, u okviru akcije “Papirus”, prošle godine podiglo optužnicu protiv 11 lica za organizovani kriminal u vezi sa izdavanjem nezakonitih ličnih dokumenata koje su koristili kriminalci u BiH i inostranstvu.

Optuženi su krađom identiteta građana BiH izrađivali, prepravljali, odnosno nabavljali falsifikovane javne isprave sa ličnim podacima stvarnih lica i fotografijama.

Tako su lažne identitete dobili kriminalci iz Srbije, Crne Gore, Bugarske, a uslugu su naplaćivali 10.000 KM po pasošu.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime