spot_img
spot_img

Крак истраге из Беча протегао се и до БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Све полицијске агенције из БиХ прихватиле су се посла након што су из Еуропола добиле дописе на којим је више од 10 имена лица која се доводе у везу са терористичким нападом који се у понедјељак догодио у Бечу.

“Три акта Еуропола су у питању и тачна је информација да је те акте добила Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), али не само СИПА, већ и све остале полицијске агенције у БиХ, па чак и кантонални МУП-ови”, кажу извори “Независних”.

Како додају саговорници “Независних”, од наших полицијских агенција затражено је да Еурополу јаве уколико располажу било каквим информацијама о лицима која су обухваћена истрагом терористичког акта у Бечу.

“Ријеч је о 12 особа. Еуропол је нашим агенцијама написао да нису дужне одговарати ако не располажу никаквим сазнањима о тим лицима”, истичу наши извори.

Наши саговорници додају да је Еуропол вјероватно сличне акте послао бројним земљама те наглашавају да није случајно што се на том списку нашла и БиХ.

“БиХ има неколико вехабијских заједница, од којих се неке, према оперативним сазнањима, финансирају управо из Беча”, закључили су наши извори.

Из СИПА су за “Независне” потврдили да су добили акте из Еуропола.

“Ако СИПА буде имала сазнања у вези са тим лицима, та сазнања ће бити достављена Еурополу у што краћем року”, рекао је Лука Миладиновић, портпарол СИПА.

И из МУП-а Српске су нам потврдили да су добили допис од Еуропола, те додају да су отворени за сарадњу и са Еурополом и с аустријском полицијом.

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Српске, изјавио је да сви у БиХ, али и цијелој Европи, треба да сарађују када је ријеч о размјени података, контроле и кретања људи који су спремни да врше терористичке акте и да убијају невине људе.

“Једини начин јесте кроз сарадњу са Еурополом коју, нажалост, БиХ још нема у потпуности, а што морамо да завршимо што прије”, навео је он.

Лукач истиче да пријетња од терористичких напада постоји у многим европским земљама, али и у БиХ, те да је она увијек у вези са радикалним исламистима.

“Нажалост, таква упоришта постоје кроз одређене параџемате који су заживјели и даље живе на територији БиХ. Сви терористи који су се до сада појавили и извршили терористичка дјела, не само у БиХ, већ и у свијету, већина на европском подручју, припадали су радикалном исламу и покрету вехабија”, навео је Лукач.

Федерална управа полиције (ФУП) је такође запримила захтјев Еуропола којим су тражене провјере за лица која се доводе у везу с нападом у Бечу.

“Полицијски службеници ове управе су одмах по пријему захтјева приступили провјерама кроз расположиве базе података и евиденције те подузимају друге активности на прикупљању сазнања и информација. Резултате извршених провјера ћемо по окончању свих активности одмах доставити Еурополу”, рекли су за “Независне” из ФУП-а.

Гранична полиција БиХ, како су нам потврдили, такође је добила захтјев аустријских колега те предузима мјере из своје надлежности.

И аустријска полиција има пуне руке посла. У крвавом походу, уз нападача Кујтима Фејзулаја (20), Албанца рођеног у Бечу, а поријеклом из Сјеверне Македоније, убијено је и четворо цивила, а рањене су 22 особе, укључујући Белму Мусић (29), поријеклом из БиХ, односно из Зенице.

Она је, како нам је потврђено, отпуштена из болнице, а бх. амбасадор у Аустрији Кемал Козарић потврдио је за “Независне” да се живот на улице Беча полако враћа.

Нападач је, подсјетимо, код себе имао аутоматску пушку, пиштољ и мачету. У једном моменту из оружја је осуо паљбу по недужним цивилима.

Због овог напада, у којем је убијено и двоје странаца, односно једна Њемица и један Македонац, у Аустрији је ухапшено најмање 14 лица. Министарство унутрашњих послова Сјеверне Македоније саопштило је да су, осим Фејзулаја, још двојица држављана Сјеверне Македоније умијешана у терористички напад у Бечу.

Исламска држава преузела је одговорност за тај терористички напад, јавила је исламистичка новинска агенција Амак.

Цвијановић: Ставити прст на чело

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, изјавила је јуче да је неопходан заједнички наступ држава, и глобално и регионално, да би било сузбијено зло тероризма.

Она је изразила жаљење због терористичког напада у Бечу те још једном изјавила саучешће породицама страдалих.

“Осим људског бола, овдје треба добро ставити прст на чело и размислити шта то раде државни органи и како треба да се понашају”, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да Српска остаје опредијељена да, заједно са свим прогресивним снагама свијета, дјелује на сузбијању таквог зла.

 

 

(nezavisne.com)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img