spot_img
spot_img

Ковид потврде у БиХ након Нове године?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посебна врста споразума између Министарства цивилних послова БиХ и свих здравствених власти у БиХ, којим ће бити дефинисан правни оквир за систем издавања ковид потврда у БиХ, је у припреми и док надлежно министарство из Српске истиче да су упознати с тим, из Министарства здравља ФБиХ кажу да нису обавијештени.

Како су у Министарству цивилних послова БиХ (МЦП БиХ) казали за “Независне новине”, процес усаглашавања је у току, а он коначно треба да буде потврђен на планираној министарској конференцији, која се очекује након Нове године.

“Након тога ће услиједити и материјално-техничка имплементација система уз увезивање са системом ЕУ Green Pass“, казали су у МЦП БиХ.

Додали су да ће, након што ЕУ верификује бх. систем, бити могуће издавање међународно признатих ковид потврда и у БиХ.

Наиме, Савјет министара БиХ је на сједници одржаној 16. децембра дао сагласност Министарству цивилних послова за исказивање интереса за прикључење БиХ систему ЕУ дигиталних ковид потврда.

“Министарство цивилних послова ће организовати министарску конференцију у области здравства, на којој ће се разматрати могућности усаглашавања техничког рјешење и правног оквира за верификацију дигиталних ковид-19 потврда у БиХ”, саопштили су у Савјету министара БиХ.

Додали су да ће Агенција за идентификационе исправе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) бити носилац техничког рјешења.

“Циљ је да издате ковид потврде буду међународно признате, како би се омогућило грађанима из БиХ да несметано путују по земљама Европе и свијета”, навели су у Савјету министара БиХ.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су за “Независне новине” истакли да је у току усаглашавање споразума између институција надлежних за здравство у БиХ и Министарства цивилних послова БиХ.

“Споразумом ће бити дефинисани улоге и послови надлежних институција у испуњавању захтјева Европске уније, а то подразумијева и успостављање и управљање приступном тачком, што је техничко питање”, истичу из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Додају да су здравствени подаци грађана Републике Српске у надлежности здравствених установа у Српској.

“Здравствене установе у Републици Српској су надлежне за издавање потврда о вакцинацији, преболованој болести или резултатима тестирања, као и за потврду њихове валидности, на захтјев”, појаснили су из ресорног министарства.

Са друге стране, у Министарству здравства ФБиХ су казали за “Независне новине” да нису званично обавијештени од стране Министарства цивилних послова БиХ о посебној врсти споразума о издавању ковид потврда, те не могу коментарисати.

“Федерално министарство здравства почетком 2021. године дало је сагласност за издавање ковид потврда на нивоу БиХ”, казали су из ресорног министарства.

Подсјећамо да је власт у БиХ досад остала без јединствене одлуке када је ријеч о увођењу јединствене ковид потврде иако преговори трају од јуна ове године.

Потреба да се уведе јединствена ковид потврда за све држављане БиХ је неопходна прије свега јер се неријетко дешава да вакцинисани грађани БиХ, без обзира на то коју вакцину против вируса корона су примили, наилазе на блокаде на границама земаља ЕУ, јер проблем представља то што БиХ нема јединствену ковид потврду те се често QR код не може очитати.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img