spot_img
spot_img

“Ковид” одјељења пуна, болнице пред пуцањем

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Нагли скок броја заражених вирусом корона у Српској довео је здравствени систем на ивицу колапса, а у појединим болницама “ковид” одјељења су пуна, док су здравствени радници на измаку снаге.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је за “Глас Српске” да се ова установа спрема да пресељава пацијенте на локацију старе пулмологије.

– Клиника за инфективне болести је пуна. Имамо још неколико слободних кревета. Здравствени радници су исцрпљени и преморени – истакао је Ђајић.

Говорећи о хладном програму, Ђајић је рекао да се за сада све ради, али да ће се у наредном периоду прилагођавати епидемиолошкој ситуацији.

– Свим пацијентима смо до сад пружали здравствену заштиту на највишем нивоу, али ако се грађани не буду придржавали препоручених мјера, доћи ће до још већег раста броја заражених, а да не говорим о томе да бисмо могли доћи у ситуацију да болнице не могу да приме пацијенте – упозорио је Ђајић.

Капацитети су попуњени и у Болници у Градишци, а први човјек те здравствене установе Рајко Додик истиче да се ситуација усложњава из дана у дан, јер број заражених расте.

– Имамо још два мјеста у “ковид” одјељењу. Или ћемо мијењати начин рада или ћемо здравствену установу претворити у “ковид” болницу – рекао је Додик. Додао је да ни кадровски нису обезбијеђени, јер немају инфектолога.

– Повећава се број заражених медицинара, што додатно усложњава ситуацију. Пред пуцањем смо – упозорио је Додик.

Директор Болнице “Свети врачеви” у Бијељини Златко Максимовић рекао је за “Глас Српске” да је сасвим реално да ће се обистинити најаве да нас у новембру очекује нови талас пандемије.

– Све то погоршава стање и код нас у “ковид” болници. Тренутно је 15 пацијената, од тога два на респиратору. Има још слободних мјеста, а ускоро ћемо комплетирати нову “ковид” болницу у згради старе хирургије, гдје ћемо имати још до 50 мјеста – рекао је Максимовић. Он је додао да су до јуче редовни програм лијечења организовали око 80 одсто те да је замолио начелнике одјељења да планирају смањивање у наредном периоду.

– Најважније је да свако одјељење има резервне љекаре који су спремни да ускоче уколико се неко зарази, ако “ковид” уђе болницу, да смо спремни на све. Морамо имати бар 20 одсто одморних љекара да не бисмо дочекали најгоре – рекао је Максимовић за “Глас Српске”.

Ситуација је забрињавајућа и у Зворнику, а директор тамошње болнице Иван Поповић каже да с обзиром на раст броја заражених почиње оштрија контрола примјене препоручених мјера.

– Мјеста у болници још имамо. Вирус се шири међу дјецом предшколског и школског узраста и треба да поведемо рачуна о свему – рекао је Поповић.

“Ковид” амбуланта у Доцу

Да ради данас почиње “ковид” амбуланта у бањалучком насељу Долац, у којој ће бити збрињавани пацијенти позитивни на вирус корона.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да се процјена од прије два мјесеца да би долазак јесени могао значити и пораст броја обољелих показала исправном те да је због тога извршена благовремена припрема за отварање “ковид” амбуланте. Директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић упозорила је да се епидемиолошка ситуација на подручју града знатно погоршала у посљедње три седмице, додавши да су све службе ове установе изузетно оптерећене.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img