Ковић: Водићу правну битку против БиХ и побиједићу је - nula49.com
spot_img
spot_img

Ковић: Водићу правну битку против БиХ и побиједићу је

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Професор Милош Ковић рекао је да је очигледно да је добродошао у Републику Српску, упитајући откуд право неком у Федерацији БиХ да му забрани улазак у земљу његових предака.

“Очигледно сам добродошао у 49 одсто земље и откуд неком право да ми забрани улазак у моју земљу, јер је ово земља мојих предака. Ко им даје право да спречавају слободу говора и мишљења?”, упитао је Ковић за РТРС.

Ковић је навео да иза забране уласка у БиХ стоји намјера гушења слободе говора и мисли.

“Очигледно да је неко у Сарајеву закључио да је вријеме да ураде оно на шта су се дуго спремали, али нису рачунали на то да не могу да зауставе слободу и кретање идеја, мисли и књига”, рекао је он.

Ковић је рекао да некима очито смета српско схватање слободе, ослобођења и уједињења.

“За Србе је слобода независнот, право да сами доносимо своје одлуке. Срби не трпе туторе и зато смо у сталном сукобу са окупаторима. Не понашају се сви народи тако. Неки су слободу пронашлу у поданштву… У нашем сусједству конкретно, неки су слободу нашли у служењу окупаторима”, истакао је професор.

Ковић је поручио да је дужност сваког историчара да слиједи истину и говори слободно.

“На нама је да будемо слободни, да се држимо завјета предака и бринемо какви ћемо бити у очима наше дјеце”, истакао је он.

Ковић је рекао и да је ангажовао адоката који је, како је навео, већ утврдио да је забраном уласка у БиХ прекршено више законских прописа.

“Наравно да ћу да водим правну борбу и наравно да ћу да побиједим”, поручио је професор Ковић.

Подсјећамо, Гранична полиција БиХ забранила је 12. марта улазак у БиХ Ковићу уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Професору Ковићу забрањен је улазак у БиХ по одлуци Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Ковић се јуче путем видео линка обратио студентима широм Републике Српске.

Ковић: Ко може да спречи кретање идеала преко Дрне?

Да ли ико озбиљан може да помисли да ће спријечити кретање идеја и идеала са ове или оне стране ријеке Дрине?, упитао је у онлајн обраћању универзитетски професор из Београда Милош Ковић, којем је забрањен улазак у БиХ уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

“Слобода мисли и говора не може се спречити, ма колико заустављана”, поручио је Ковић у обраћању путем линка студентима широм Републике Српске, којим је захвалио за подршку.

Ковић током онлајн обраћања које су пратили студенти на Филозофском факултету на Палама рекао да се покушавају прекинути везе међу нама, те истакао да посљедњих дана није ријеч само о њему, већ и о неколико кључних појмова као што је слобода, истина, особођење и уједињење.

Он сматра да су ова настојања нека врста ситне пакости оних који не могу ништа да зауставе, те истиче да је вријеме у којем живимо такво да се понајвише слобода забрањује у оним земљама у којима се о њој највише говори.

“Нама остаје да говоримо истину и наше је да свједочимо истину. То мора да ради један историчар као што сам ја”, нагласио је Ковић.

Он је додао да се истина мора свједочити свакога дана, да се она не може зауставити и да ће, ако је покушају сакрити, она доћи по своје, поготово историјска истина.

Ковић је подсјетио да више од 13 година долази у Републику Српску као гостујући професор предаје историју, говори медијима и наступа на трибинама, те да нема образложења за то што му је забрањен улазак у БиХ.

“Да ли је циљ да се спријече везе између универзитета у Србији и неколико универзитета у Републици Српској? То су институционалне везе које постоје веома дуго. Или је стварно реч о ономе што је изговорено у неким јавним приликама”, рекао је Ковић и додао да је у Републици Српској говорио о историји и да се не сјећа да је држао неке политичке трибине.

Ковић каже да не зна шта је то некоме можда засметало у његовим говорима, те да слути да је ријеч о идеји ослобођења и уједињења српског народа, с обзиром да је о томе говорио на сва три мјеста.

“Шта је то у српској историји тако опасно за власти у такозваном политичком Сарајеву које су донеле ове одлуке”, упитао је Ковић, оцјењујући да у томе нису биле саме.

Према његовим ријечима, за Србе слобода, ослобођење значи независност, можда је то засметало.

“Прошлост не можемо да променимо, то је тако, то су чињенице и не желим да било ко буде увређен зато што настојим да сведочим истину и као историчар дођем до истине“, поручио је Ковић.

Он је оцијенио да је ово што се догодило њему можда само провокација да би се реаговало исхитрено, што Срби не смију себи дозволити.

“Живимо у време рата на истоку Европе, па се ситуација мијења и биће врло критично. Зато не желим ово што се са мном догодило да буде повод некима да изврше додатне притиске на српски народ”, истакао је Ковић.

Он је поручио Србима да је потребно да буду опрезни, да чувају завјет у срцима и науче да чекају, јер вријеме ради за њих.

Онлајн бесједу Ковића на Филозофском факултету на Палама организовали су студенти ове високошколске установе.

Гранична полиција БиХ забранила је 12. марта улазак у БиХ професору Милошу Ковићу уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Професору Ковићу забрањен је улазак у БиХ по одлуци Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

 

 

(Срна)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img