spot_img
spot_img

Ковић: Не могу се правити компромиси о националним интересима

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Историчар Милош Ковић рекао је Срни, поводом предстојећег народног скупа за одбрану Републике Српске у Бањалуци, да је очување Српске у њеном дејтонском капацитету српски интерес и да се о основним националним и егзистенцијалним интересима не могу правити компромиси.

Ковић је истакао да није случајно што управо борци организују овакав скуп и подсјетио да, за разлику од Републике Српске гдје су се елите промијениле, у Сарајеву елите чине и даље исти они људи из деведесетих који су ратовали против српског народа.

Он је истакао да иза власти у Сарајеву, стоје исте оне силе које су стајале и деведесетих, а које немају демократски легитимитет и покушавају да угрозе безбједност демократски изабраних представника Републике Српске – њеног предсједника и српског члана Предсједништва БиХ.

Ковић указује да је то стање у потпуности нерегуларно, а да је оно што је неопходно у овом тренутку за Републику Српску је то да добије пуну подршку Србије.

“Да се врати Република Српска у ударне вести државних медија (Србије), да Република Српска добије сву подршку и да (Србија) престане да ‘грађанина Шмита’ назива високим представником, јер он нема законски легитимитет – њега Савет безбедности УН није изабрао”, рекао је Ковић.

Он истиче да су у овом тренутку потребни трезвеност, стрпљење и “умијеће чекања”, јер, како подсјећа, не могу се правити компромиси о основним националним и егзистенцијалним интересима.

“Наш интерес у овом тренутку је очување Републике Српске у њеном дејтонском капацитету и наш циљ је очување Косова и Метохије у саставу Србије. Са тим стварима нема играња и ту нема попуштања”, поручује Ковић.

Како каже, о свему осталом може да се разговара, али о основној егзистенцији Републике Српске и њених демократски изабраних, легитимних представника, не може да буде разговора.

“Јер онда ћемо имати ‘евромајдане’ као што су били 2014. у Украјини, а видели смо куда такве ситуације воде”, закључује Ковић.

Борачка организација Републике Српске одржаће 20. априла у Бањалуци велики народни скуп под слоганом “Слобода”, с циљем борбе за очување одлука које доносе институције Србије.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img