Ković: Ne mogu se praviti kompromisi o nacionalnim interesima

Istoričar Miloš Ković rekao je Srni, povodom predstojećeg narodnog skupa za odbranu Republike Srpske u Banjaluci, da je očuvanje Srpske u njenom dejtonskom kapacitetu srpski interes i da se o osnovnim nacionalnim i egzistencijalnim interesima ne mogu praviti kompromisi.

Ković je istakao da nije slučajno što upravo borci organizuju ovakav skup i podsjetio da, za razliku od Republike Srpske gdje su se elite promijenile, u Sarajevu elite čine i dalje isti oni ljudi iz devedesetih koji su ratovali protiv srpskog naroda.

- Reklama -

On je istakao da iza vlasti u Sarajevu, stoje iste one sile koje su stajale i devedesetih, a koje nemaju demokratski legitimitet i pokušavaju da ugroze bezbjednost demokratski izabranih predstavnika Republike Srpske – njenog predsjednika i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ković ukazuje da je to stanje u potpunosti neregularno, a da je ono što je neophodno u ovom trenutku za Republiku Srpsku je to da dobije punu podršku Srbije.

“Da se vrati Republika Srpska u udarne vesti državnih medija (Srbije), da Republika Srpska dobije svu podršku i da (Srbija) prestane da ‘građanina Šmita’ naziva visokim predstavnikom, jer on nema zakonski legitimitet – njega Savet bezbednosti UN nije izabrao”, rekao je Ković.

On ističe da su u ovom trenutku potrebni trezvenost, strpljenje i “umijeće čekanja”, jer, kako podsjeća, ne mogu se praviti kompromisi o osnovnim nacionalnim i egzistencijalnim interesima.

“Naš interes u ovom trenutku je očuvanje Republike Srpske u njenom dejtonskom kapacitetu i naš cilj je očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Sa tim stvarima nema igranja i tu nema popuštanja”, poručuje Ković.

Kako kaže, o svemu ostalom može da se razgovara, ali o osnovnoj egzistenciji Republike Srpske i njenih demokratski izabranih, legitimnih predstavnika, ne može da bude razgovora.

“Jer onda ćemo imati ‘evromajdane’ kao što su bili 2014. u Ukrajini, a videli smo kuda takve situacije vode”, zaključuje Ković.

Boračka organizacija Republike Srpske održaće 20. aprila u Banjaluci veliki narodni skup pod sloganom “Sloboda”, s ciljem borbe za očuvanje odluka koje donose institucije Srbije.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime