“Kosovo” uvelo stopostotne carine BiH i Srbiji

Takozvana Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 odsto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i “kosovske državnosti”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga “ministra trgovine” Endrita Salje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

- Reklama -

Na Fejsbuku je podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

Zamjenik takozvanog premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi “Kosova”.

“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 odsto. Nove mjere će biti uskoro objavljene”, napisao je Hodžaj.

Takozvana Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju “zaštite domaćeg tršišta”, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema “Kosovu”. Ovakva odluka takozvane Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da “Kosovo” time krši pravila CEFTA.

Podsjetimo, delegacija BiH, predvođena ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za, izvijestile su jutros beogradske Večernje novosti.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila suzdržana.

Prema ishodu glasanja Kosovo juče nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

 

 

 

 

 

(Klix/Slobodna Evropa)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime