spot_img
spot_img

Коронавирус упалио аларме у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img

И наши здравствени радници прате дешавања у Кини, чије су власти средином овог мјесеца идентификовале нови коронавирус (2019-nCoV).

У Кини је пријављено најмање 17 смртних исхода, с тим што је досад потврђено више од 440 случајева инфекције, углавном у тој земљи, али спорадично и у Тајланду, Тајвану, Филипинима, Јапану, Јужној Кореји те САД.

“Институт за јавно здравство (ИЗЈЗ) РС прати дешавања у Кини свакодневно. РС нема директне авио-линије с Кином. Путници који напуштају Кину до доласка у РС већ ће више пута бити подвргнути скринингу на симптоме ове инфекције, због чега је могућност да болест дође у РС веома мала”, увјерава у изјави за “Независне” Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију у ИЗЈЗ РС.

РИЗИЦИ: Она додаје да особе најчешће оболијевају у току зиме и раног прољећа. Како истиче, људски коронавируси најчешће се шире од заражене особе на друге путем ваздуха – кашљањем и кихањем, блиског личног контакта односно додиривања или држањем руку, додиривања предмета или површине, затим додиривања уста, носа или очију прије прања руку, те ријетко фекалном контаминацијом.

“Ризик од даљег ширења у оквиру ЕУ у случају појаве обољелих сматра се врло ниским до ниским”, увјерава Родић Вукмирова.

Из Завода за јавно здравство (ЗЗЈЗ) ФБиХ подсјећају да је СЗО 31. децембра прошле године пријављено груписање људи обољелих од упале плућа непознатог узрока у граду Вухан, провинција Хубеј у Кини.

Додају да су коронавируси велика породица вируса, од којих неки могу узроковати болест код људи, а други циркулишу међу животињама.

“Три аеродрома у ЕУ имају директне летове у Вухан, а постоје и недиректне везе с другим аеродромима у ЕУ. Ризик за путнике и унос вируса у ЕУ сматра се ниским, али не може се у потпуности искључити”, напомињу из ЗЗЈЗ ФБиХ.

Вицтор Олсавсзкy, шеф Канцеларије СЗО у БиХ, казао је да тренутне информације говоре да вирус може изазвати благе симптоме налик грипу, као и озбиљну болест.

РАЊИВОСТ: “Уочено је да код старијих људи постоји већа осјетљивост за тешки облик болести, али још смо у врло раној фази разумијевања ове болести и још постоји пуно тога што не знамо”, рекао је Олсавсзкy за Фену.

Он је нагласио да не постоје специфични третмани за овај нови коронавирус те да се лијечење темељи на клиничкој презентацији.

Због новонастале ситуације пооштрене су мјере на бројним аеродромима у свијету, а из Међународног аеродрома Сарајево кажу да имају усвојен план дјеловања у кризним здравственим ситуацијама и медицинским хитним случајевима. Засад га, по свему судећи, неће примјењивати.

“Како смо информисани из Канцеларије СЗО за БиХ, осим стандардних препорука СЗО за смањење изложености и преношење различитих обољења, а које укључују хигијену руку, хране и дисајног система, ова организација не препоручује никакве посебне здравствене мјере за путнике у вези с коронавирусом”, кажу за “Независне” са сарајевског аеродрома.

Из предузећа “Аеродроми РС” су нам рекли да ће се ово предузеће, уколико се укаже потреба по питању превенције и заштите од ширења овог вируса, понашати у складу с препорукама Министарства здравља и социјалне заштите РС, као и захтјевима и прописима међународних ваздухопловних власти.

Истовремено, бројне земље почеле су провјере тјелесне температуре путника на аеродромима, жељезничким станицама и ауто-путевима. Већ сада су контроле температуре долазећих путника уведене у Кини, као и на аеродромима више азијских земаља, те САД и Италије.

Сјеверна Кореја привремено је забранила улазак страним туристима. Турска је припремила термалне камере. Британски аеродром “Хитроу” успоставиће одвојена подручја за путнике који долазе из региона захваћених коронавирусом.

КАРАНТИН: Златибор Лончар, министар здравља Србије, изјавио је да је на београдском аеродрому постављена најмодернија термовизијска камера, која путницима детектује температуру, а ако се утврди да је код неког повишена, смјешта се у карантин, а затим пребацује на Инфективну клинику. Додаје да ће камере бити постављене и на нишком аеродрому и на граничним прелазима.

Први случај коронавируса у САД дијагностикован је код путника који је стигао у Сијетл из Кине, а предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да његова земља има план за заустављање епидемије коронавируса.

Кинески здравствени званичници саопштили су да су заражени пацијенти идентификовани у 13 кинеских провинција, а свих девет преминулих је из провинције Хубеј.

“Већ је било преношења вируса са човјека на човјека и инфекције медицинских радника. Доказано је да се болест преноси преко респираторног тракта и да постоји могућност мутације вируса”, каже директор Националне здравствене комисије Ли Бин.

Нови вирус припада групи вируса који је узроковао САРС, болест од које је 2002. и 2003. године умрло 800 људи широм свијета, а која је такође потекла из Кине.

Препоруке грађанима

  • избјегавање блиског контакта с особама које имају акутну респираторну инфекцију,
  • често прање руку, посебно након директног контакта с болесним људима или њиховом околином,
  • избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама,
  • путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције треба приликом кашљања и кихања да прекрију нос и уста једнократним марамицама те да перу руке,
  • путници који су били у Кини на територији гдје је вирус регистрован, ако унутар 14 дана по повратку имају повишену тјелесну температуру, треба да се јаве свом љекару и кажу да су боравили на том подручју.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img