spot_img
spot_img

Корона (не) може одгодити локалне изборе у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Иако се епидемиолошка ситуација у Босни и Херцеговини компликује, у овом тренутку нико не размишља о евентуалном одгађању избора нити постоји јасан план или процедура која би довела до одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да се локални избори поново одгоде.

У ЦИК БиХ рекли су “Независним” да су још одавно изашли са епидемиолошким препорукама када је ријеч о дану гласања те да у овом тренутку није било разговора нити говора о евентуалном одгађању избора.

“Централна изборна комисија БиХ прати епидемиолошку ситуацију и свакако ће имати контакте и консултовати се са надлежним службама”, рекли су “Независним” у ЦИК БиХ.

Иначе, број дневно потврђених случајева заразе вирусом корона прешао је 1.000, а уколико се тако настави и у наредним данима, до избора који се одржавају 15. новембра у БиХ ће бити десетине хиљада активних случајева заразе, што није занемариво, посебно ако се узме у обзир да ни правила како ће ти заражени гласати нису баш најјаснија.

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, рекао је за “Независне” да, иако је у цијелој БиХ погоршана епидемиолошка ситуација, нису упућивали иницијативу према ЦИК-у да се локални избори одгоде нити је ЦИК тражио њихово мишљење о томе.

“И уз погоршану епидемиолошку ситуација, ако се било који процес организује на такав начин да се штити здравље грађана, нема разлога да се не одрже избори, нарочито ако трају 12 сати у току једног дана”, рекао је Зељковић.

Додао је да су општинске градске изборне комисије Институту доставиле одређене упите везане за одржавање избора, односно организацију, а Институт ће свакако дати своје мишљење поводом тога.

“Мислимо да постоје неке недосљедности у измјени Правилника које је ЦИК направио за спровођење избора и то ћемо исто упутити ЦИК БиХ”, рекао је Зељковић.

Шеф Изборног штаба Социјалистичке партије Српске (СПС) Максим Скоко рекао је да локалне изборе треба одгодити или отказати ако не постоје услови да буду одржани на безбједан и демократски начин због епидемиолошке ситуације.

Скоко је истакао да овај проблем не би ни постојао да локални избори нису пролонгирани. Он је истакао да здравље грађана мора да буде на првом мјесту и да је много раније требало размишљати о епидемиолошкој ситуацији и ризицима.

“Потребно је размислити о могућим рјешењима, јер је евидентно да смо ушли у много тежи период, гдје је прије свега потребна и лична и колективна одговорност”, додао је Скоко.

Подсјећања ради, ЦИК БиХ је још у августу објавио упутство о начину спровођења локалних избора у условима епидемије која подразумијевају да се на бирачким мјестима мора одржавати дистанца од најмање 1,5 метара те да чланови бирачког одбора и њихови замјеници морају редовно вршити дезинфекцију, носити маске, рукавице итд. Једна од препорука је да чланови бирачких одбора носе визире и комбинезоне за једнократну употребу, а простор у којем ће се гласати редовно ће се морати дезинфиковати и провјетравати.

Такође, препорука је да се свим бирачима мјери тјелесна температура те да они који је буду имали повишену гласају на посебном мјесту које ће се након тога детаљно дезинфиковати. Просторије у којима се гласа мораће се редовно провјетравати, а биће неопходна и дезинфекција на улазима на бирачка мјеста.

Све ове мјере, како су раније “Независне” писале, драстично ће успорити изборни процес, а на сам дан избора, по мишљењу и политичара и аналитичара, треба очекивати далеко мању излазност него у ранијим годинама.

Подсјећамо, ЦИК БиХ је у мају донио одлуку о одгађању одржавања локалних избора и тада је одлучио да ће они бити 15. новембра. Тада је ЦИК као разлог одгађања избора навео да је истекао трећи законски рок од 15 дана у којем су надлежне институције морале обезбиједити средства за спровођење избора почев од 7. маја, када је ЦИК расписала локалне изборе.

Иначе, локални, као и општи избори, по правилу се у БиХ одржавају у прву недјељу у октобру, изузев ако на тај дан није вјерски празник неког од три конститутивна народа.

Обуставити гласање путем поште

Предсједник СНСД-а Милорад Додик сматра да би требало обуставити гласање путем поште и да је превара која се припрема гласањем на тај начин сада далеко штетнија за изборни процес.

Додик је истакао да СНСД има највећу штету од тога те додао је да ЦИК већ имао сумњиве потезе, попут покушаја забране учешћа Уједињеној Српској на локалним изборима.

“Након што је утврђено да то није у складу са Уставом и законом, за то би неко требало да одговара, ако има имало државе. Али БиХ је погрешна земља, па самим тим и ЦИК, а и изборни процес је погрешан”, рекао је Додик.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img