Корона до пола улице - nula49.com
spot_img
spot_img

Корона до пола улице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Корона до пола улице, тако се може описати несвакидашња ситуација у сарајевском насељу Добриња, јер је на једној страни Република Српска и Источно Сарајево, а на другој Федерација Босне и Херцеговине и Сарајево.

Улица ширине петнаестак метара има два назива. Написани су на таблама различитих боја, различитим писмима – ћирилицом и латиницом, а у самој улици важе и два различита правила или закона.

Како то у пракси изгледа, најбоље се могло видјети прошлог викенда. Свима који су жељели уживати у сунчаној суботи уз кафицу, ове разлике су могле бити од користи, јер су могли без проблема бити у кафићу у насељу Добриња у дијелу улице у РС.

Међутим, само корак или два напријед од те исте баште било је забрањено пити кафу због дјелимичног лоцкдоwна који је прописала Влада Кантона Сарајево, а који је важио прошлог викенда у циљу сузбијања ширења заразе вирусом корона.

Сарајевско насеље Добриња још од потписивања Дејтонског мировног споразума готово свакодневно показује бројне нелогичности, а изражене су посебно протеклих годину дана управо због међуентитеске неусклађености превентивних мјера у циљу борбе против сузбијања вируса корона.

Екипа “Независних новина” јуче је обишла дио који пресијеца ентитеска линија и на лицу мјеста се увјерила како то све изгледа.

“Ово није први пут. Прошле године имали смо ситуацију да грађани старији од 65 година у Федерацији БиХ не могу излазити вани, а у Републици Српској је то у једном тренутку било одобрено одређеним данима. Тако су пензионери с једне стране улице излазили у куповину или шетњу ризикујући евентуалну казну у практично само два-три корака. Исто је и сада по питању полицијског часа, који у ФБиХ почиње у 23 часа, а у РС га нема”, каже један становник овог дијела насеља Добриња.

Иако кажу да нису имали ситуације с кажњавањем од стране полиције, становници на шаљив начин описују дешавања у којима се налазе.

“Полиција из оба ентитета патролира овим дијелом. Колико знам, није се дешавало да је неко кажњаван у овој улици због маски и слично, али је руку на срце ситуација заиста смијешна. Ако одемо бацити смеће може се десити да наиђе патрола и казни нас, али је срећа што бисмо онда вјероватно платили ваљда само пола казне за онај дио тијела који се налази у ентитету у којем су у том тренутку рестрикције. Слично је ваљда и са маскама, па их можемо носити само до пола. Све је то помало чудно”, додаје станар улице с плаво-зеленим таблама.

Из кафића који је прошлог викенда радио један од гостију такође шаљиво добацује да се тренутно налазимо на једином мјесту на планети у којем се чак и сателитска навигација збуни.

“Укуцате ли Трг Босанског сабора на навигацији, а притом наведете град Источно Сарајево, нећете доћи нигдје. Међутим, укуцајте Улицу Николе Тешановића и доћи ћете баш на одредиште и обратно. Нама је то у задњих двадесет и више година постало нормално. Ми овдје живимо једни поред других, без било каквих проблема. Пијемо заједно кафу, дружимо се, а ентитетска линија нам је у ово доба короне на неки начин олакшала нормалан живот, јер можемо да користимо привилегије неусклађености рестриктивних мјера”, додао је младић из кафића.

Наглашавају да без обзира на то јесу ли мјере прописане у РС или ФБиХ, сви се ипак труде да их поштују, јер је здравље на првом мјесту.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img