Konvertibilna marka obilježava 20 godina od puštanja u opticaj

Konvertibilna marka obilježava 20 godina od puštanja u opticaj kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini.

Iako stabilna kao valuta, finansijsko tržište i dalje kaska za inovacijama naprednih zemalja – zaključci su i konferencije “Budućnost gotovog novca” u organizaciji CBBiH i USAID-a.

- Reklama -

Prve novčanice KM izdate su 22. juna 1998. godine, nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke Bosne i Hercegovine.

U doba kada je KM puštena u opticaj, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji države. Do kraja 1999. godine, KM je postala i jedino sredstvo plaćanja. 20 godina kasnije, sigurnost domaće valute nikada nije dovedena u pitnje, pa je tako kurs naspram evra ostao nepromjenjiv.

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog zakonom.

– Politički pozivi za ukidanje Valutnog odbora ne uzimaju u obzir stvarne rizike po stabilnost u BiH. U nekim zemljama vidimo pomak u inovacijama u smislu elektronskog plaćanja, što još nije uzelo maha u Bosni i Hercegovini, ali zato smo tu na ovoj konferenciji da iznađemo ideje kako se ova zemlja može pozicionirati u tom segmentu – kaže Piter Dafi, šef misije USAID-a u BiH.

U zemljama zapadne Evrope primjetan je veliki pomak ka elektronskom plaćanju u odnosu na gotovinsko, gdje se predviđa ukidanje gotovinskog plaćanja kroz uvođenje inovacija na finansijskom tržištu. Naša zemlja još se snažno oslanja na gotovinu.

– Budućnost gotovog novca je izvijesna još jedno vrijeme. Ove novine se rapravljaju na svim distancama od MMF-a do Svjetske banke. Razmišljamo mi i o novinama, ali do daljnjeg ostaje cash novac – dodaje Senad Softić, guverner CBBiH.

Uvođenje konvertibilne marke bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute, a time i stabilnosti životnog standarda građana.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime