spot_img
spot_img

Коначно пада цијена станова

spot_img
spot_img

У првом кварталу ове године у Републици Српској продата су 453 нова стана, а просјечна цијена квадратног метра била је 2.298 марака.

Очекивано, најскупљи квадрат, у просјеку 3.353 марке, био је у Бањалуци, гдје је продато 107 станова. Занимљиво је да је у истом периоду лани продато више станова – 119 и то по просјечној цијени од 3.627 КМ по квадрату.

Квадрат је и на републичком нивоу у периоду јануар-март 2022. године био скупљи него годину дана касније и коштао је 2.378 марака, а укупно су у том кварталу продата 362 стана.

Број продатих завршених нових станова у Републици Српској у првом тромјесечју текуће године већи је у односу на прво тромјесечје прошле године за 25,1 одсто, показују подаци Републичког завода за статистику РС.

Према овим подацима, просјечан број продатих нових станова у 2022. години мањи је за 30,7 одсто.

Просјечна цијена продатих нових станова у првом тромјесечју 2023. године у односу на прво тромјесечје 2022. године нижа је за 3,4 одсто, а у односу на просјечну цијену продатих нових станова у 2022. години за 8,9 одсто.

Појашњавајући ове податке Драган Милановић, директор агенције за некретнине “Ремаx” из Бањалуке, истиче за “Независне” да је у првом кварталу прошле године био нагли скок цијена станова.

“Увијек је тако, када грађани виде да је скок цијена, одмах је потражња мања, односно тада продаја стагнира јер грађани прате шта ће се дешавати са цијенама”, казао је Милановић.

Према његовим ријечима, тада то није био мали раст цијена, него је у два до три наврата дошло до поскупљења грађевинског материјала, што је утицало на веће цијене станова.

“Већ у другом кварталу године, када су грађани видјели да неће бити враћена цијена, продаја се поново активирала јер су људи схватили да, ако морају купити стан, немају великог избора”, рекао је Милановић.

Како додаје, у другој половини године дошло је до стагнације цијена, те је и грађевински материјал у пар наврата појефтинио, што је утицало да продаја станова у првом кварталу ове године буде боља него прошле.

Да грађани Српске купују станове са више квадрата, потврђују и подаци да је корисна површина продатих нових станова у првом тромјесечју ове године у односу на исти период прошле године већа за 21,7 одсто.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img