spot_img

Konačno: Lijekovi u BiH jeftiniji od sledećeg mjeseca

Published:

spot_img

Građani Bosne i Hercegovine od narednog mjeseca kupovaće jeftinije lijekove, potvrđeno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Agencija će 7. maja objaviti maksimalne veleprodajne cijene lijekova. Očekujemo da bi od druge polovine maja pa nadalje mogle da se osjete prvi efekti primjene Pravilnika o maksimalnim cijenama lijekova – rekla je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH, piše Avaz.ba.

Procjene su da su pacijenti do sada na lijekove godišnje trošili pola milijarde maraka, a od maja će, prema procjenama Agencije, ti troškovi biti skresani za oko deset odsto. To znači da će u kućnim budžetima ostati ukupno pedesetak miliona maraka.

Agencija se vodila potrebom da novim Pravilnikom cijene lijekova donekle poravna s onim u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Podsjećamo, građani BiH su godinama plaćali skuplje lijekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja.

U BiH PDV na sve robe, pa tako i na lijekove, obračunava se po stopi od 17 odsto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto. Sada, za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 odsto prosječne cijene lijeka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Tubić je podsjetila i da je sredinom januara ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u našoj zemlji. Međutim, predviđeno je da njegova primjena počne od dana godišnjeg izračuna, a to je bio 6. mart, prvi ponedeljak u tom mesecu.

– Od tog dana počeo je teći rok od 60 dana koji je dat veletrgovcima da usklade cijene s onim određenim novim Pravilnikom – navodi Tubić.

 

 

 

(avaz.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img