Konačan sporazum o auto-putu Beograd-Sarajevo u septembru

- Reklama -

Konačna verzija sporazuma o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo trebalo bi da bude završena u septembru, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Savjet ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku, izjavio je zamjenik resornog ministra u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić.

On je istakao da je BiH već od Srbije dobila nacrt tog sporazuma i on nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na auto-putu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske.

- Reklama -

– To je spojna tačka između dvije zemlje, što mora biti definisano sporazumom. U sporazumu trebaju da budu definisani i detalji o graničnom prelazu – da li će biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u septembru u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usaglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno – rekao je Dalipagić.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo komunikacija i transporta da realizuje dogovor o usaglašavanju ovog sporazuma.

– Na osnovu toga u BiH je formirana radna grupa i poslato pismo ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorani Mihajlović u kojem je obaviještena da je BiH formirala radnu grupu koja će u septembru sa istom takvom radnom grupom iz Srbije usaglašavati sporazum – istakao je Dalipagić.

Prema njegovim riječima, u radnu grupu ispred BiH ući će predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta, resornih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), javnih preduzeća za auto-puteve Srpske i FBiH, ministarstava bezbjednosti, koji će po potpisivanju sporazuma odlučivati o položaju i kategoriji graničnog prelaza, predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji su nadležni za gradnju budućeg graničnog prelaza, te predstavnici distrikta Brčko.

Podsjetivši da je trasa auto-puta Beograd-Sarajevo usaglašena, što je memorandumom potvrdio i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, Dalipagić navodi da je preostalo ono najvažnije – da se od Turske dobije odgovor na pitanje o načinu finansiranja, da li će to biti kreditna sredstva Turske ili neke banke, jer sumnja da Turska može da da tolika grant sredstva.

– Predsjedništvo bi trebalo da urgira kod Erdogana da se definiše način finansiranja izgradnje puta i da se to spusti na nadležne institucije. Riječ je, prema procjeni mješovite komisije Turske i BiH, o tri milijarde evra – naglasio je Dalipagić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da nakon usvajanja Prostornog plana Bijeljine, koji je jedan od preduslova za sprovođenje daljih aktivnosti na izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva, slijedi usvajanje plana parcelacije zemljišta i izrada planske dokumentacije, a sve kako bi izgradnja auto-puta počela što prije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović istakla je juče nakon sastanka sa predstavnicima turske kompanije “Tašjapi” da pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači počinju do kraja sedmice, te da time kreće gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, na dionici od Kuzmina do Sremske Rače.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo BiH će biti povezana sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege. Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime