Komšić pisao Tužilaštvu, uhapšeni Osmanović mora biti izručen BiH

- Reklama -

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF-a, pisao je prije nekoliko dana Tužilaštvu BiH i zatražio da se uhapšeni borac Osman Osmanović, koji se nalazi u pritvoru u Srbiji, izruči BiH.

Komšić je u dopisu Tužilaštvu BiH zatražio da se ova pravosudna institucija pozove na protokol potpisan sa Srbijom prema kojem bi Osmanović bio izručen BiH, čiji je državljanin.

- Reklama -

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” i Komšić. No, kako je rekao, još nije dobio odgovore. Komšić se odmah nakon vijesti o hapšenju Osmanovića usprotivio potezima Srbije i najavio reakciju.

Osmanović, podsjećamo, bivši direktor Poreske uprave Distrikta Brčko i nekadašnji pripadnik HVO-a i Armije RBiH, uhapšen je prije 15 dana na prijelazu Sremska Rača između BiH i Srbije i određen mu je pritvor.

On se tereti da je tokom ljeta 1992. godine u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kasnije Armije RBiH, zajedno s više pripadnika te jedinice, nanosio povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske RS.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će tražiti izručenje, ali se za sada ne zna je li molba zvanično i upućena.

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime