spot_img
spot_img

Комшић и Џаферовић позвали Шмита да гаси пожаре

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједништво БиХ је на управо одржаној ванредној сједници позвало Кристијана Шмита, високог представника, да се укључи у рјешавање ситуације у вези са гашењем пожара у БиХ, саопштено је из те институције БиХ.

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва, и Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва, Шмита су позвали да искористи свој ауторитет и овлаштења како би се могле употријебити летјелице којима располаже БиХ, било војне, било цивилне, те да се, како је саопштено, омогући њихов хитан ангажман у свим ситуацијама које то захтијевају.

“Предсједништво БиХ примило је к знању информацију Министарства безбједности БиХ о дјеловању канадера из Републике Хрватске на гашењу пожара у Широком Бријегу, на темељу билатералног споразума између БиХ и Републике Хрватске”, наглашено је.

Предсједништво, како је истакнуто, тражи од Министарства безбједности БиХ да у будућим ситуацијама испита могућност ангажмана летјелица на гашењу пожара и помоћи цивилним органима на територију БиХ.

“Такође, од Министарства безбједности БиХ се тражи да настави са оваквом врстом праксе, позивајући се на билатералне уговоре и споразуме са сусједним државама, те друге доступне међународне механизме и да хитно реагује, у случају било какве дојаве, у гашењу пожара на територију БиХ”, наглашено је у тој институцији.

Сједници није присуствовао Милорад Додик, српски члан Предсједништва, који не признаје Шмитов легитимитет.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img