spot_img
spot_img

Комшић: Боље да странци зауставе Додика, него ми

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Актуелни предсједаваући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да уколико странци не заустава српског члана тог трипартитног тела Милорад Додика, којег назива “разбојником”, неће бити другог избора него да га, како каже, зауставе сами.

Комшић је то рекао у интервјуу за Радиосарајево и додао да, да БиХ “никада заправо нису ни пустили на миру они који угрожавају опстанак државе”.

“Не треба ни помињати о коме се ради, сами ће се пронаћи. Међутим, и поред свих насртаја на Босну и Херцеговину, она је опстала и опстаће”, рекао је Комшић и додао да не сумња да ће, како каже, “учинити све у том смислу”.

“Све најгоре што се могло десити једној држави и њеним грађанима нама се већ десило, од агресије, геноцида и звјерстава које не памти историја човјечанства. Непријатељи државе убили су страх у нама и то је оно о чему би требало размислити уколико поново силом насрну на нашу државу и грађане”, навео је Комшић, који је у Предсједништво БиХ као представник Хрвата изабран гласовима Бошњака.

Навео је да их страх не парализује, осим ријетке који свој лични комфор желе да представе као равнодушност народа према судбини државе.

Неће, додао је, пристати да институције државе Босне и Херцеговине, буду стављене на неку “пијачарску тезгу”, па да се онда са “разбојником попут Додика око њих цјенкамо”.

“То странци, било да су наши пријатељи или непријатељи морају знати. С разбојником нећемо преговарати о постојању институција чије је формирање извршено у складу са Уставом и законом у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине. Већ сам једном рекао, и поновићу то опет. Боље да странци Додика – који тражи хљеба преко погаче – заустављају, него да га ми заустављамо”, запријетио је Комшић и поручио:

“Ако га они не зауставе ми нећемо имати другог избора него да га сами заустављамо. Он је ставио на коцку мир у регији и Европи. Ми се с нашом државом нећемо коцкати”.

На питање хоће ли Додик, како неки вјерују, стати и да ли држава БиХ има снаге и инструменте на де фацто покушај урушавања уставно-правног поретка и државе, Комшић каже: “Неће стати”.

Додик је, према његовим ријечима спреман да, како тврди, жртвује животе невиних људи да би остварио своје циљеве.

“У то га снажно гурају сви они који немају добре намјере према Босни и Херцеговини, а и они који се лажно издају за пријатеље ове државе, купују му вријеме и отварају простор за дјеловање”, каже Комшић.

Комшић тврди да је и најава посјете мађарског премијера Виктора Орбана БиХ, у јануару наредне године, само куповина времена и замајавање јавности.

“Најављују нам се неучтиви гости у кућу којој пријети пожар, и то не да би га гасили, него да би се ми с њима бавили”, навео је Комшић.

На констатацију да је свјестан да су људи забринути и да га, као и новинаре, питају хоће ли бити рата и шта им је чинити, те како даље, Комшић каже да то питање није за њега, већ са оне који, како каже, руше уставни поредак БиХ.

“Бојим се да је усљед свакодневних расистичких испада и усљед конкретног антидржавног дјеловања, знатно сужен простор за разговор. Напросто морамо бити спремни конкретно да одговоримо на сваку реалну пријетњу”, навео је Комшић.

Према његовим ријечима, борба против расизма, дискриминације и насиља некада захтијева излазак из политичке арене.

Волио би, додаје, да људима може да каже да рата неће бити.

“Али нити имам основе нити моћи за тако обећање”, каже Комшић, који, додаје, да као ни већина грађана БиХ не жели да живи у понижењу.

“Желим да живим достојанствено… Исцрпићемо све могућности достојанствених преговора, политике која неће одустати од принципа, али ако рушитељи ове државе мисле да ће је у миру уништити – нека знају да неће”, навео је Комшић.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img