spot_img

Kome je BiH najviše dužna?

Published:

U Vašingtonu sutra počinju pregovori vlasti s MMF-om. Nisu ispunjeni ključni uslovi za sledeću tranšu – usvajanje seta zakona o akcizama. Propao je još jedan pokušaj političkog dogovora juče u Parlamentu BiH.

Prvi ljudi izvršne vlasti države i entiteta sada pokušavaju omekšati MMF. Ako ne uspiju, novi pokušaj bi mogli imati tek u septembru, kada ponovno zasjeda Izvršni odbor MMF-a.

Bosna i Hercegovina na korak je da ostane bez miliona maraka od nove tranše MMF-a. Razlog – političke igre zbog kojih nije usvojen set zakona o akcizama u zadanom roku. Bez tranše MMF-a u pitanje bi mogle doći redovne isplate plata, penzija, te drugih budžetskih transakcija. Vlasti bi u tom slučaju mogle posegnuti za učestalom prodajom trezorskih zapisa i obveznica. Ili čak zaduženjem kod komercijalnih banaka, pod nepovoljnim uslovima. U Vašingonu je i državni ministar saobraćaja Ismir Jusko.

“Iskoristit ću priliku da upoznam prisutne sa planiranim projektima prije svega na Koridoru Vc. O planiranoj izgradnji dionica Mostar Jug-Buna; Nemila – Zenica Sjever; Tunel Ivan. Iskreno se nadam da akcize neće biti prepreka svemu ovome”, kazao je Jusko.

MMF tranšu uslovljava akcizama. Političari glasove za akcize uslovljavaju raznim ustupcima. U problemu se našao prvi čovjek SDA. Da bi ispoštovao zaključke zastupnika unutar svojih redova, pomoć je morao zatražiti od opozicije. I to Milorada Dodika. Bezuspješno.

“Bakir Izetbegović me juče zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može”, kazao je predsjednik SNSD-a.

Posljednjim peti Stand by trogodišnji aranžman, MMF je odobrio prošle godine. Prva tranša već odavno je na entitetskim računima i računu Brčko Distrikta. Po stupanju na snagu Odluke, BiH je doznačeno oko 80 miliona eura. Da će sljedeća tranša zapeti na akcizama pretpostavio je prije dva mjeseca i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

“RS je ispunila sve svoje obaveze, ali od 1998. godine do danas BiH je s MMF-om ugovorila pet Stand by aranžmana. Proteklih gotovo deset godina na bh. račune uplaćeno je blizu 1,3 milijarde eura”, podsjetio je Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF u BiH.

Najmanje novca tražili smo u prva dva Aranžmana. U periodu od 1998. do 2004. povukli smo sve tranše, jer smo ispunili uslove. Prva tri Aranžmana u potpunosti su isplaćena. S tim što smo iz Aranžmana 2009. – 2012. iskoristili tek dio novca. Kako se s godinama povećavao iznos koji je BiH od MMF-a tražila tako su se pooštravali i kriteriji. Zbog izostanka političkih dogovora brojne tranše su izgubljene.

Vanjski dug BiH početkom prošle godine iznosio je 8 milijardi i 400 miliona maraka. Raspoređen na dva entiteta i Brčko Distrikt. Više od 5 milijardi Federacija, više od 3 milijarde RS, te 20 miliona Distrikt. Od međunarodnih kreditora najviše dugujemo Svjetskoj banci, gotovo tri milijarde, zatim EBRD-u, i na koncu upravo MMF-u.

 

 

 

(N1)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img