Колико дуго ћемо чекати на отварање Лидла у БиХ - nula49.com
spot_img
spot_img

Колико дуго ћемо чекати на отварање Лидла у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Коментаришући долазак њемачког дисконтера Лидл на тржишта региона, уредник специјализованог портала Retail Serbia, Жарко Грозданић рекао је да не очекује брзо отварање.

“Лидл је недавно завршио први објекат у Босни и Херцеговини. Он ће бити тест филијала као што је био објекат у Смедереву. У њему ће се обучавати будући радници у малопродајним објектима, али и радити на позиционирању производа. Ипак, сигурно је да грађани у Босни ипак неће имати прилику да купују у Лидл продавницама бар још двије до три године”, навео је.

Лидл тренутно гради велики логистички центар у Лепеници код Сарајева.

Улазак на црногорско тржиште је веома скуп а поред тога са веома малим бројем становника и скромним стандардом није занимљиво великим западним трговцима, сматра Грозданић.

“Ипак, на тржишту послују веома квалитетни ланци који су последњих година подигли ниво услуге али и отворили модерне објекте са веома добрим избором. Ради се о веома специфичном и малом тржишту које је у рукама домаћих и једног регионалног ланца”, казао је Грозданић у разговору за портал Инвеститор.

“Црној Гори је потребан Лидл, али се плашим да Лидлу можда ипак Црна Гора и не буде потребна чак ни само као на списку земаља у којима послује. Много је проблема на једном веома малом тржишту”, напомиње.

Ситуација у Сјеверној Македонији је мало боља, истиче Грозданић, додајући да се ради о мањем тржишту очекује да тамо неће бити већих проблема.

“Филијала из Софије води операције, а имајући у виду велики успех у Бугарској, очекујем исто и у Сјеверној Македонији”, рекао је.

Преузимање Франца велики корак за Фортенову
Аквизиција Франца маркета је била велики корак за Фортенову, казао је Грозданић, на питање како коментарише то спајање.

“Видјет ћемо како ће тржиште реаговати и остали играчи на њему. Вјероватно је менаџмент Фортенове добро анализирао да ли су јој Франца маркети заиста и потребни. Ја ипак сматрам да су потребне и неке промјене у садашњем пословању које не укључују само ширење малопродајне мреже”, сматра он.

Посљедњих мјесеци, како је додао, имали смо велика укрупњавања чак и на великим тржиштима.

“Имамо ситуацију да је једна велика Цора практично нестала и остала да послује само у једној земљи. То је лоше за потрошаче јер остају са мањим избором. У наредном периоду поред продаје Франца маркета, очекују се нове аквизиције и укрупњавања и на другим тржиштима на Балкану”, навео је Грозданић.

Коментаришући пословање малих маркета, који опстају упркос конкуренцији великих ланаца, Гроданић каже да се они окрећу паралелним увозницима како би понудили исти производ по нижим цијенама.

“Уз то, они морају да понуде нешто што велики немају како би бар у некој мјери могли да буду конкуренција великим играчима”, сматра Грозданић.

 

 

(biznisinfo)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img