spot_img
spot_img

Колико дронова снима БиХ

spot_img
spot_img

Дирекција за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (БХДЦА) од септембра 2020. године па све до новембра ове године у евиденцију дронова уписала је 213 ових летјелица, чији власници су поднијели захтјев за њихов упис, потврђено је за “Независне новине” из БХДЦА.

Наиме, Правилником о условима за извођење летачких операција дроновима прописано је да власник, односно оператор дрона чија маса прије полијетења износи од 249 грама до 25 кг има обавезу уписа дрона у евиденцију БХДЦА.

“Што се тиче процедуре, она подразумијева да власник или оператор дрона поднесе захтјев за упис дрона у евиденцију и уз њега приложи одговарајућу документацију, као и овјерену изјаву о власништву дрона”, наводе из БХДЦА.

Додају да, када је ријеч о посебним дозволама, постоје одређени изузеци.

“БХДЦА издаје посебна одобрења за извођење летачких операција дроном у случајевима да оператор дрона намјерава да одступа од било ког ограничења прописаног Правилником. Оператор дрона је одговоран за безбједно летење дрона. Извођење операција, осим са наведеним правилником и техничком документацијом дрона, мора бити усклађено и са другим прописима који се односе на безбједност, приватност, заштиту података, материјалну одговорност и заштиту животне средине”, наводе из БХДЦА.

Како додају, уколико се операције дроном обављају у зони аеродрома, потребна је, осим одобрења БХДЦА, и сагласност надлежне јединице контроле ваздушног саобраћаја.

Наиме, надзор над примјеном овог правилника као и самом употребом дронова врше инспектори Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ.

“Свако непридржавање услова и свако кршење забрана прописаних Правилником повлачи одговорност власника и обавезу Дирекције да поступи у складу са Законом о цивилном ваздухопловству БиХ, законима којим се уређује функционисање органа управе Босне и Херцеговине, те Правилником о надзору у цивилном ваздухопловству, и предузме мјере за непридржавање и кршење забрана”, наводе из БХДЦА.

Према њиховим ријечима, уколико службено лице утврди да је власник дрона угрозио безбједност и на било који други начин прекршио прописане услове, може да суспендује, повуче или укине одобрење, потврду и било који други документ који је издат од стране БХДЦА”, наводе они, додајући да до сада није изречена ниједна мјера за власнике дронова.

“Овим путем позивамо све власнике дронова у БиХ који још нису поднијели захтјев за упис дрона у евиденцију да то учине. Такође, потребно је и поштивање осталих прописаних услова и захтјева како не би долазило до нарушавања, прије свега, безбједности летења или проузроковања материјалне штете”, истичу из БХДЦА.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img