spot_img
spot_img

Колико аутопут Београд-Сарајево значи за локалне заједнице?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Привредни напредак, просперитет, задржавање младих, нека су од бројних очекивања у општинама и градовима поред којих ће проћи ауто-пут Београд – Сарајево.

Усаглашена су два крака од Раче, преко Бијељине, Брчког, Лончара ,Тузле до Сарајева, а други Пожега – Котроман преко Вишеграда, Рогатице и Пала.

Сви су сагласни да је овај пројект прозор у свијет и да нас води ка стабилности, развоју и бољој будућности региона.

Брзи пут убрзаће развој општина и градова, учврстити међусобне везе двију држава.

Први крак који води од Кузмина и Сремске Раче до Бијељине и Брчког отвара многа врата овим градовима.

– Сигуран сам да ће економски, привредно, туристички, културно, изградња овог пута пуно значити за наш град. Овај пут, пут је у будућност – истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

– Ми смо на локалном нивоу организовали једну стручну групу која би требало да предложи барем два приједлога трасе која ће ићи кроз Брчко и која би била оптимална и у смислу економских критеријума , емографских – наглашава Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта.

Модерним путем људи неће одлазити – већ долазити и остајати сматрају и у Источном дијелу Републике Српске, куда ће проћи други крак.

Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград, сматра да би самом изградњом пута Вишеград био много посјећенији него до сада и да би то привукло нове инвестиције у овај град.

– За нас ће ово много значити јер ми имамо овдје значајне привредне потенцијале, природне ресурсе, посебно кад је у питању шумарство и прерада дрвета па и пољопривреда – наводи Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

А нове инвестиције значе и нова радна мјеста, нарочито за младе који ће остајати и заснивати породице у Српској.

Путеви спајају људе и стварају услове за бољи живот, па су тако и очекивања становништва велика.

Потенцијални инвеститори увијек постављају питање путне комуникације, а у будућности ће овај битан критеријум за изградњу великих привредних капацитета бити испуњен, па општине које се налазе у непосредној близини ауто-пута планирају да искористе ту погодност и реализују давно планиране пројекте.

План је да у Републици Српској, у којој сада постоји 106 километара ауто-пута, до 2030. године буде изграђено укупно 420 километара ауто-путева.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img