spot_img
spot_img

Ко су нови посланици у Народној скупштини Републике Српске

spot_img
spot_img

Савез независних социјалдемократа (СНСД) апсолутни је побједник трке за посланичка мјеста у Народној скупштини РС (НС РС) и према незваничним информацијама и првим пројекцијама, имаће више мандата него партије које, бар у овом тренутку, можемо сматрати сигурном опозицијом (СДС, ПДП и Листа за правду и ред – Небојша Вукановић).

У прилог томе говоре подаци Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), у којима се наводи да је након 86,82 одсто обрађених бирачких мјеста за НС РС, СНСД на челу с Милорадом Додиком освојио 187.106 гласова или 35,14 одсто.

Када се то пренесе на папир у смислу мандата у парламенту Српске, ова странка би, укључујући и компензацијску листу, требало да има 29 народних посланика, што је за један више него на претходним општим изборима.

Међутим, док комплетни резултати не буду готови, у овом тренутку СНСД има 26 директних мандата. У Изборној јединици (ИЈ) један имају три мандата: Драгослав Кабић, Дражен Врховац и Александра Ступар Радић, а у Изборној јединици два су: Мирослав Бојић, Дарко Томаш, Денис Шулић и Биљана Петковић. Ипак, треба напоменути да су Бојић и Томаш начелници Лакташа и Прњавор, па постоји могућност да ће се они одрећи мандате уколико их на крају освоје. Највише мандата СНСД је освојио у ИЈ3 и то су, према досад обрађеним бирачким мјестима, успјели редом: Владо Ђајић, Младен Илић, Борис Пашалић, Раденко Бубић и Ален Шеранић. Из Изборне јединице четири у парламент Српске ће Игор Жунић, док би из ИЈ5 то требало да буду Данијел Јошић, Александар Суботић и Нина Букејловић. С подручја ИЈ6 директне мандате у овом тренутку имају Војин Митровић, Славенко Ристић и Милутин Тасовац. Из ИЈ7 мандат су освојили актуелни градоначелник Зворника Зоран Стевановић и Александар Крсмановић, из Изборне јединица осам Љубиша Ћосић и Страхиња Башевић, а из ИЈ9 Лука Петровић, Илија Таминџија и Ненад Лаловић.

СДС је оправдао улогу највеће опозиционе странке, али судећи према званичним подацима дјелимично су изгубили повјерење грађана. На више од пола милиона важећих гласова, СДС је засад добио 82.351 глас, што им је довољно за 13 мандата. Према овим пројекцијама, у односу на 2018. годину, изгубили су три посланичка мјеста. Директне мандате када је у питању ова странка у овом тренутку имају Маја Драгојевић Стојић у ИЈ1, Милан Петровић и Александар Трнинић у ИЈ2, Милан Радовић испред ИЈ3, Тамара Евђић и Милка Савић у ИЈ4 (с тим што треба напоменути да су разлике између првих пет на листи јако мале, па постоје шансе да се промијени резултат након што сви гласови буду обрађени).

Када је у питању ИЈ5, према пројекцијама у парламент Српске ће Милан Касаповић, из ИЈ6 то су Љубиша Петровић, иначе градоначелник Бијељине, и Желимир Нешковић. Из Изборне јединице седам у НС РС ће Драгомир Васић, ИЈ8 предводи Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, док из ИЈ9 мандате имају Вукота Говедарица и Огњен Бодирога.

Упркос томе што је остало да се преброји више од 10 одсто бирачких мјеста, ни ПДП нема претјераног разлога за задовољство, јер са 52.159 гласова имају мјеста за осам народних посланика, а то је један мандат мање него прије четири године. У овом тренутку директне мандате испред ПДП-а освојили су: ИЈ1 Миланко Михајлица, ИЈ2 Радислав Дончић, ИЈ3 Драшко Станивуковић (градоначелник Бањалуке), Небојша Дринић, Мирна Савић Бањац, ИЈ6 Славиша Марковић.

По парламентарној снази, слиједи Социјалистичка партија (СП). Петар Ђокић и листе које су његови сарадници изабрали биле су довољне за 32.239 гласова, што је шест мандата. Од тога, директан мандат засад имају Велибор Станић из Изборне јединице три, Славен Гојковић ИЈ4, Срђан Тодоровић ИЈ5, предсједник странке Петар Ђокић из ИЈ6, Петко Ранкић ИЈ 7 и Слободан Чомић из ИЈ9.

Прве пројекције наклоњене су и Демократском савезу (Демос), а оне потврђују оно што је за “Независне новине” поручио предсједник ове странке Недељко Чубриловић – да ће Демос имати пет мандата (30.955 освојених гласова). Од тога, према прелиминарним резултатима, директне мандате освојили су Милан Дакић из изборне јединице шест, те Синиша Мијатовић и Ацо Станишић из изборних јединица седам и осам.

Посланички клуб у Народној скупштини РС, односно минимално четири мандата, према досад доступним информацијама, имаће још четири политичке партије: Уједињена Српска (УС), Листа за правду и ред – Небојша Вукановић, ДНС и коалиција Народна партија Српске – Дарко Бањац – Покрет успјешна Српска – Прва СДС.

Уједињена Српска засад има освојених 28.563 гласа, а директан мандат има само лидер странке Ненад Стевандић и то у Изборној јединици три.

Листа за правду и ред – Небојша Вукановић освојила је 26.554 гласа, што је на републичког нивоу око пет одсто. У овом моменту имају два сигурна посланика, а то су Небојша Вукановић из ИЈ9 и Милан Савановић из ИЈ3.

Демократски народни савез (ДНС) изгубио је највише повјерења на овим изборима. На нешто више од 86 одсто пребројаних бирачких мјеста освојили су 24.719 гласова.

Када је у питању Покрет за државу, кога чини коалиција од 10 пробошњачких партија, освојили су скоро 23.000 гласова, а посланичко мјесто имају Месуд Трњанин (ИЈ1), Севлид Хуртић (ИЈ5) и Рамиз Салкић (ИЈ7). У овом тренутку до мјеста у парламенту Српске стигли су и Дарко Бањац (ИЈ1) и Дико Цвјетиновић (ИЈ6) испред коалиције НПС – УС и Прва СДС, која у овом моменту има освојених 18.275 гласова, што ће им вјероватно бити довољно и за један компензацијски мандат.

Три посланика, упркос чињеници што у овом тренутку немају ниједан директан мандат, требало би да има и Социјалистичка партија Српске (СПС), која је на нивоу РС имала 16.539 освојени глас.

Подсјећамо, овдје се ради о прелиминарним подацима и то за директне мандате у НС РС, којих је 63, док ће преосталих 20 бити расподијељено путем компензацијских листа.

Такође, ово су подаци ЦИК БиХ у које смо имали увид до закључења овог броја “Независних новина”.

Цвијановић: Циљ двотрећинска већина

Кандидаткиња СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је циљ имати двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске (НС РС), а све ради подршке виталном интересу Српске.

Она је нагласила да су и резултати опозиције на изборима овакви јер су дијелом и игнорисали институције Републике Српске, те право вета, као и да двије трећине посланика у НС РС треба да буду састављене од одговорних лица која размишљају о Републици Српској, а не зато што их је неко убиједио да тамо буду.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img