Ko ne plati alimentaciju, neće moći da ima pasoš?

Osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, neće moći da izvade pasoš Bosne i Hercegovine ili će im postojeći biti oduzet!

Ovako glasi prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa pooštravanje politike onih koji izbjegavaju svoje obaveze.

Prijedlog je podnio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut ukazujući da je problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci akutan u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta i Brčko Distriktu. Najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da ishode izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo „na zahtjev nadležnog suda“.

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

 

 

 

(Oslobođenje)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime