spot_img
spot_img

Ko krade biste ratnih heroja?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Непознати починиоци у последње време скрнаве гробља у Републици Српској. Полиција трага и за одличјима команданта Мотајичког батаљона.

Само у последње време, случајно или не, са гробља у Српској, још увек непознати починиоци украли су бисте тројице одликованих ратних хероја Војске Републике Српске?! Ове бизарне и нељудске крађе изазвале су огорчење њихових породица и сабораца, али се стиче утисак да би реакција пре свих истражних органа и комплетне јавности, рецимо у Федерацији БиХ, била далеко жешћа да је реч о њиховим одликованим шехидима.

Ових дана огласило се Удружење ветерана Специјалне јединице “Пеша” са захтевом полицији Брчко дистрикта да што пре пронађу особе које су украле бисту команданта ВРС Бошка Перића Пеше. Нестанак бисте са гробља у селу Ражљево, надомак Брчког, открили су ветерани 29. децембра приликом посете гробу свог ратног команданта.

Тражимо да починиоци буду пронађени, а биста враћена на њено место – поручили су саборци и поштоваоци легендарног Пеше, који је у 22. години живота погинуо 1994. на мајевичкој Лисачи. Одликован је Орденом Милана Тепића, а постхумно и Орденом Обилића.

Полиција још од септембра прошле године трага за лоповима који су са сеоског гробља у Шерег Илови, код Прњавора, однели бронзане бисте са споменика легендарном ратном команданту Мотајичког батаљона мајору Недељку Сувајцу Пепи и његовом посинку Горану Попадићу Топу, у 21. години погинулом командиру специјалне јединице Војске Републике Српске.

Ову бизарну и срамну крађу доживљавамо као нове пуцње у оне који су јуначки бранили ову земљу, у којој им ни мртвим нема мира – огорчена је Горани Сувајац Милијаш (42), кћерка и сестра упокојених, која је и пријавила случај полицији. Горан је постхумно одликован сребрном медаљом за храброст. Двапут рањавани и исто толико пута одликовани, са орденима Милоша Обилића и Заслуга за народ, Пепа је преминуо 2003. у другом мандату председника прњаворске БО.

Укупна вредност украдених биста у Прњавору је 18.000 КМ, а у полицији, барем засад, верују да су оне завршиле у рукама оних који не бирају средства да стекну материјалну корист.

Само последњих месеци више од десет биста је украдено на гробљима бањалучке и добојске регије. Нема сумње да је реч о добро организованим криминалцима.

Симптоматично је то да је у кратком времену, и трећем одликованом борцу ВРС, сада и у Брчком, украдена биста. То нам налаже да додатно широм отворимо очи, како би се казнили преступници – каже извор “Новости” из полиције.

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img