spot_img
spot_img

Клуб Срба поново без – Срба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Странке са српским предзнаком у ФБиХ направиле су само у Кантону десет резултат за који се може рећи да је задовољавајући, али тренутно нико не може да прогнозира како ће ићи формирање власти, посебно имајући у виду правила која је Кристијан Шмит, са позиције високог представника у БиХ, наметнуо у изборној ноћи.

Прелиминарни и непотпуни резултати Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ за десет кантоналних скупштина у ФБиХ показују да су српске странке традиционално направиле најбољи резултат у Ливањском кантону гдје су Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Ливно, Купрес ФБиХ и Томиславград. СНСД, са освојена 1.704 гласа и петом позицијом на листи странака које су изашле на изборе, за сада рачуна на два представника у Скупштини кантона, што је, ипак, мање за један у поређењу са резултатом из 2018.

Тамошњи функционер СНСД-а Горан Броћета за “Глас Српске” каже да нису задовољни резултатом, чему су кумовали и проблеми унутар саме странке.

– Видјећемо, након потврде резултата, како ће се ситуација одвијати даље и евентуални улазак у власт на нивоу кантона. Када је у питању федерални Дом народа, Шмит је наметнуо измјене Изборног закона према којим сваки клуб народа на том нивоу власти треба да броји 23 делегата, а не 17 као до сада. Како ће се то спровести, не знам. И у прошлом изборном циклусу је било 13 српских делегата, а остали су накнадно бирани – рекао је Броћета који тврди да ни овај пут неће бити довољно легитимних Срба у старту.

Изборни праг је прешла и листа Српска слога коју чине СНС ФБиХ, СП, ДНС, ПДП и СДС. На основу података са 96,15 одсто бирачких мјеста, имају 1.029 гласова. Предсједник СНС-а ФБиХ Душко Радун, који и има највише гласова, за “Глас” је потврдио да се враћају и у кантоналну скупштину и Дом народа.

– СНСД нема могућност за власт у кантону, а што се тиче федералног Дома народа, не знам како ће то ићи. Могуће је да буде пет представника из овог кантона – рекао је Радун и додао да будући српски делегати треба да гурну све разлике и страначке интересе под тепих када су у Дому народа, јер тамо бране српски народ као легитимни представници.

Позицију у кантоналној Скупштини је обезбиједила листа Српско јединство (СНП ФБиХ – СРС). Најбољи резултат има Драгана Дамјановић која за “Глас” каже да тренутно имају сигуран мандат те да ће дати максималан допринос да би подигли положај српског народа у ФБиХ.

У Херцеговачко-неретванском кантону српска листа “Остајте овдје – заједно за наш Мостар” је за сада, према непотпуним подацима, испод изборног прага, као и листа СНСД-а у Посавском кантону.

Дом народа Парламента ФБиХ до сада је имао 58 делегата од којих по 17 из реда сваког од конститутивних народа и седам изасланика из реда осталих. Они се бирају из кантоналних скупштина у којима се формирају клубови народа, а пракса показује да Србе у ФБиХ, ако се погледа већина у Клубу Срба у Дому народа, представљају они са чланском картом СДП-а БиХ, ХДЗ-а, СДА и других странака са сједиштем у ФБиХ.

Без директног мандата

СНСД је имао листу кандидата и за Представнички дом Парламента ФБиХ. Међутим, како сада ствари стоје, мале су шансе да освоје мандат. Странка је, на четвртом мјесту, иза хрватских партија, са освојених око 2.500 на основу обрађених 84,99 одсто бирачких мјеста. Највише гласова тренутно има начелница Дрвара Душица Рунић – 1.687.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img