spot_img
spot_img

Кликом до имовине криминалца

spot_img
spot_img
spot_img

У Босни и Херцеговини од јануара почео је с радом систем за електронско евидентирање одузете имовинске користи/имовине стечене извршењем кривичног дјела у судовима и тужилаштвима, речено нам је у Делегацији ЕУ.

Према њиховим ријечима, на овај начин ће надлежним правосудним органима бити значајно олакшан рад на спречавању криминалаца да профитирају од незаконитих активности.

“За сваку земљу најважније је да прекине функционисање криминалних група и да их обесхрабри одузимањем добити коју остваре криминалним радњама. Циљ примјене модула је олакшавање поступака провјере и доставе података у предметима у којима је тужилаштво предложило, а суд донио одлуку о одузимању бесправно стечене имовине”, речено је.

Како нам је објашњено, примјена ових модула ће омогућити надлежним тијелима да у сваком тренутку могу провјерити колико је било финансијских истрага, привремених и трајних одузимања имовине, које вриједности и у којим поступцима за поједина кривична дјела, уз све податке о особама осумњиченим, оптуженим и осуђеним за та кривична дјела.

“Подаци о извршењу судских пресуда којима је изречена мјера одузимања имовинске користи прибављене чињењем кривичног дјела пресудни су за смислено прикупљање правосудних података и њихову обраду”, нагласили су.

Из Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, који је сарађивао са ЕУ у имплементацији овог рјешења, речено је “Независним” да је систем развијен у оквиру Система за аутоматско управљање предметима у судовима и тужилаштвима те да ће се његовом примјеном проширити функционалност.

“Модул је намијењен судовима и тужилаштвима у сврху детаљног евидентирања података из приједлога за одузимање имовинске користи и одлука о одузимању имовинске користи и њиховог праћења. Поред тога, подаци евидентирани у овом модулу ће, у складу са важећим прописима, у форми извјештаја бити доступни надлежним тијелима и другим заинтересованим странама”, истакли су они, али су и нагласили да ови подаци неће бити доступни на интернету, већ ће се користити интерно.

Елдан Мујановић, професор Факултета за криминалистику, криминологију и сигурносне студије Универзитета у Сарајеву, рекао је “Независним” да је задовољан имплементацијом овог система.

“Нови модул може послужити као примјер најбоље праксе другим земљама у региону које треба да изграде сличне механизме”, истакао је Мујановић.

У циљу једноставније примјене новог модула и бољег разумијевања цијелог процеса одузимања имовине, ВСТС је припремио корисничке приручнике о употреби модула и дистрибуисао их судовима и тужилаштвима у БиХ.

Како сазнајемо, током године ће бити организовани тренинзи у већим центрима у БиХ, како би се особље обучило за рад на овим предметима.

У делегацији подсјећају да је одузимање ове имовине прописано свим кривичним законима у БиХ, као и посебним законима у ентитетима и Брчко дистрикту.

Модул је развијен уз финансијску подршку ЕУ, а Федерална агенција за управљање одузетом имовином обезбиједила је стручни допринос.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img