spot_img
spot_img

Киоск звани “250 хиљада”: Бескористан и седам мјесеци након завршетка радова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На церади која још увијек окружује неотворени инфо центар за туристе, а који лежи у сарајевском Старом граду, освануо је једноставан али значајан графит који нас је подсјетио да је ријеч о вјероватно најскупљем глорификованом киоску на планети.

И након седам мјесеци од окончања радова, фамозни киоск, односно информативна тачка за туристе добронамјернике, још увијек није отворио врата. Ниједан радник Туристичке заједнице Кантона Сарајево с пулта овог објекта није једном госту Сарајева дао савјет или упутство која вриједи бар дио од вртоглавих 250.000 конвертибилних марака.

На то је подсјетио и непознати, али свакако освијештени грађанин главног града БиХ када је ових дана на церади која окружује кућицу од 15 квадрата на улазу на Башчаршију црним спрејем написао “250.000 КМ?”.

Подсјетимо на историју овог случаја. Туристичка заједница КС почела је изградњу модерног информативног центра за туристе у фебруару 2019. године. Приликом почетка радова тада актуелни предсједник Туристичке заједнице КС Мидхат Хубијар казао је како се ради о информативном центру чију градњу финансира Туристичка заједница КС и како ће то бити први информативни центар у њеном власништву.

Ништа не би било чудно да се у тендеру који је расписан за извођача радова у 2018. години не појављује вртоглави износ од 252.000 КМ с ПДВ-ом.

Хубијар је порталу Klix.ba и јавности све правдао извршењем плана јавних набавки његовог претходника.

“Током мандата Нермина Музура, тачније у марту 2018. године, Туристичко вијеће заједно с тадашњим предсједником усваја ‘План јавних набавки који је усклађен с финансијским планом у којем се за пројект изградње туристичког инфопулта планира издвојити 250.000 КМ без ПДВ-а, односно 292.500 КМ с ПДВ-ом”, рекао је између осталог Хубијар који је тада већ био бивши директор.

Музур наравно није шутио па је убрзо услиједио одговор да је тим планом претпостављена градња више објеката, док је Хубијар, како је рекао Музур, за те новце направио само један. Подсјетимо да је Музур поново преузео функцију директора ТЗ-а.

Након медијске пажње радови су настављени, а киоск је коначно завршен средином марта када је и унутрашњост добила свој финални, скупоцјени изглед. Извођач радова била је компаније Диналса.

У мају је споменута компанија опоменом пред тужбу притиснула Туристичку заједницу Кантона Сарајево, јер до тада свота од 252.000 конвертибилних марака није била исплаћена.

Седам мјесеци након посљедњих радова и након што је Туристичкој заједници остало само да отвори врата и почне услуживати бројне туристе, чини се да нико не жели, ради туђег стида, свечано отворити овај објект. Свечано, јер како другачије отворити најскупљи киоск на планети.

На питање када ће киоск бити отворен, Нермин Музур порталу Klix.ba никада није доставио одговор.

 

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img