spot_img
spot_img

Кинези купују сировину из БиХ, не питају за цијену

spot_img
spot_img
spot_img

До забране извоза обловине, коју је прије два дана усвојио Савјет министара БиХ, извоз дрвета из Босне и Херцеговине константно је растао, посебно у Кину, која, како тврде добро упућени, “не пита колико кошта”, како код нас, тако и у цијелом свијету.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИО), вриједност извезеног дрвета у Кину у првих пет мјесеци ове године износила је 19,1 милион КМ, а у истом периоду прошле године тај извоз је био “свега” 8,2 милиона КМ. У току цијеле 2021. године из Босне и Херцеговине у Кину је извезено дрвета у вриједности од 26,6 милиона КМ, што је дупло више у односу на 2019. годину.

Истовремено, осим значајног повећања извоза, подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ говоре и да је повећан сам број извозника у Кину. У првим мјесецима прошле године 14 предузећа извозило је дрво у Кину, док је у прва три мјесеца ове године број извозника био 26.

Медији су недавно писали да држављани Кине у посљедње вријеме обилазе пилане на територији Босне и Херцеговине и махом откупљују трупце храста, за које плаћају од 600 до 900 КМ по кубику, док је просјечна цијена храста коју “Шуме Српске” наплаћују око 230 КМ по кубику.

“Кинези су ту на терену, доносе торбе са кешом и откупљују трупце, стављају их у контејнере и возе за Кину. Цијене су нереалне јер они имају велике подстицаје од своје државе и озбиљно руше нашу конкурентност. Оно што је најгоре одузимају нам репроматеријал, тако да наше фабрике за финалну прераду дрвета немају довољне количине, а не можемо то да спријечимо”, рекао је недавно Дарко Партало, власник фирме “Дрвопродеx”, за портал цапитал.ба.

У посљедњих неколико мјесеци, дрвопрерађивачи од власти су захтијевали да се забрани извоз обловине, управо из разлога што немају довољно сировина за прераду и упошљавање домаћих капацитета. Након неколико покушаја, Савјет министара БиХ у сриједу је усвојио одлуку којом је забранио извоз обловине, огревног дрвета и пелета.

“Сматрам да цијене треба обарати и да је ово неподношљиво”, рекао је након сједнице Савјета министара БиХ Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа, наглашавајући да је цијена извоза обловине, прије свега храста, повећана за 400 одсто.

Када је ријеч о Кини, Босна и Херцеговина није једина земља која је на “мети” због шумског богатства с озбиром на то да кинески прерађивачи већ годинама из Европе увозе обловину и дрвне сортименте. Европски парламент још 2018. године уочио је овај проблем, када је разматрао информацију у вези са односима ЕУ и Кине.

У једном дијелу резолуције наведено је: “Препоручује се доношење обавезних кинеских политичких смјерница о одговорном прекоморском улагању у шумарство, које би се спроводиле заједнички са земљама добављачима, укључујући кинеске компаније у сузбијању незаконите трговине дрвном сировином.”

У овом тренутку Кина највише дрвета, прије свега обловине, увози из Русије, а у којој се све донедавно увелико причало да ће забранити извоз у 2022. години, а о том потезу размишљају и многе друге земље, посебно након поремећаја на тржишту када је ријеч о енергентима. У региону, Србија је већ забранила извоз дрвних сортимената, а још 2017. године Хрватска је на двије године забранила извоз храстовине јер се претходних година сјекло више него што је требало.

ГОДИШЊА ВРИЈЕДНОСТ ИЗВОЗА

2018. 15.104.287,64 КМ

2019. 13.925.852,83 КМ

2020. 11.940.728,96 КМ

2021. 26.641.762,38 КМ

УПОРЕДНИ ПЕРИОД

Јануар – мај 2022. 19.128.731,57 КМ

Јануар – мај 2021. 8.226.386,66 КМ

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img