spot_img
spot_img

Касумовић први политичар у ФБиХ који је оспорио Шмитов легитимитет

spot_img
spot_img

Фуад Касумовић, лидер странке БХИ-КФ први је политичар из Федерације БиХ који је оспорио легитимитет Кристијана Шмита, високог представника, којег не признаје РС.

Касуновић је гостујући на Н1 тв. коментарисао формирање власти у Федерацији БиХ и истакао да је Шмит направио грешку када је у изборној ноћи наметнуо измјене Изборног закона и да зато мора да реагује ако дође до блокирања овог процеса.

“Они који су у изборној ноћи огромну грешку направили, променили Изборни закон, говорим о Шмиту. Он је рекао да је са тим измјенама деблокирао формирање власти у Федерацији. Ако се деси то што СДА наговјештава, апослутно је да мора реаговати, иако то није ни демократски, ни у једној држави осим Босни то не би смио да уради, онда мора да доврши посао”, рекао је Касумовић.

На констатацију да је Шмит рекао да се у том случају не ради о блокади, Касумовић је одговорио да је Шмит ислужени политичар и да се у БиХ вјерује сваком, како је рекао, ћати који доће из ЕУ.

“Немојте вјеровати трећеразредним међународним политичарима, па ни том Кристијану. Шта је он то у својој држави, дошао ислужени политичар у изборној ноћи и повлачи националистички закон. Сваки тамо ћата из Европске уније дође и ми њему вјерујемо”, рекао је Касумовић, који је и градоначелник Зенице.

На питање да ли жели да каже да је Шмит “ћата” и “трећеразредни политичар”, Касумовић је одговорио питањем:”А, шта је друго”.

Шмит је, према његовим ријечима, послат у БиХ по неким другим захтјевима и да је свима јасно шта је урадио.

“Шмит игра на штету БиХ, он је врло битан чинилац, мало легалан, а мало нелегалан. У Републици Српској кажу да није легалан, предсједник Реублике Српске неће да се састане са њим”, казао је Касумовић и додао:

“Како је легалан, ко га је именовао, ако се не именује тамо у Савјету гдје се именује, није имао пуну подршку…”.

Касумоновић је појасио да ако Шмит није легалан на читавој територији БиХ и не признаје га један дио државе, онда, казао је, “ни ја не могу рећи да је легалан”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img