spot_img
spot_img

Како су српски историчар, адвокат и пензионер постали пријетња безбједности БиХ

spot_img
spot_img

У бази Регистра одређених странаца Босне и Херцеговине налазе имена око 300 људи којима је забрањен улазак у БиХ, међу којима је и 27 држављана Србије.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је да се у бази Регистра одређених странаца налазе имена око 300 људи којима је забрањен улазак у БиХ, међу којима је и 27 држављана Србије.

У бази је и више од 60 држављана Црне Горе, више од 70 држављана Албаније и исто толико из Турске.

„Одлуку о забрани уласка у БиХ и квалификацију да неко предстаља претњу јавном реду и миру и поретку у БиХ доноси Обавештајно-безбедносна агенција, а не Служба за послове са странцима. Служба обавља технички део, а то је уношење у базу РОС-а ‘аката и претњи’, по којима законски мора да поступа Гранична полиција”, појаснио је Ујић.

Гранична полиција БиХ је у протеклих месец дана забранила улазак у БиХ адвокату Горану Петронијевићу из Београда, бившем команданту Жандармерије Србије Братиславу Дикићу и београдском историчару професору Милошу Ковићу.

Председавајући Савета министара БиХ, Зоран Тегелтија (СНСД), од Министарства безбедности БиХ и Службе за послове са странцима затражио да му у што краћем року доставе списак страних држављана којима је забрањен улазак у БиХ, са јасно наведеним разлозима забране.

„С обзиром на то да као председавајући Савета министара БиХ нисам обавештен о списковима страних држављана којима се забрањује улазак у БиХ, тражим од вас да ми их доставите у што краћем року“, навео је Тегелтија у допису.

По његовим речима, Служба БиХ за послове са странцима је по закону овлашћена да на основу провера надлежних институција води и ажурира тзв. Регистар одређених странаца.

„Како одређене забране уласка изазивају различите конотације према особама којима се забрањује улазак, тако и узнемиреност и револт на територије Републике Српске, инсистирам да ми хитно доставите евиденцију особа којима је забрањен улазак на територију БиХ, са јасно наведеним разлозима забране уласка“, нагласио је Тегелтија.

Додао је да тражи да му се доставе подаци и о томе о чијим држављанима се ради.

Тегелтија је навео да се ради о подацима немају ознаку тајности, због чега, како је рекао, инсистира да се јавно објаве имена особа којима је забрањен улазак у БиХ.

Председавајући Савета министара БиХ је истакао да подржава забрану уласка криминалцима, али је позвао надлежне службе да „не забрањују улазак у БиХ интелектуалцима, академицима и слободомислећим људима“.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img