Kako su Francuzi zbog goriva državu digli na noge, a kako se građani u BiH nose s poskupljenjima

Više od 100.000 ljudi protestuje već sedmicama u Parizu zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema građanima, visokim cijenama namirnica, osnovnih životnih troškova, a prije svega zbog visokih cijena goriva i najave novih poskupljenja.

Povod za proteste hiljada Francuza na ulicama Pariza bila je prije svega visoka cijena goriva, koja je najviša bila 8. oktobra i iznosila je 1,59 evra po litru, što je nešto više od 3 KM.

Prosječna cijena litre goriva u Francuskoj od augusta do danas je iznosila 1,53 evra, dok je najniža cijena i to nakon već zahuktalih protesta bila 3. decembra i to 1,45 evra po litru.

- Reklama -

U ovom periodu je prosječna cijena litre goriva u svijetu iznosila 1,41 evra. I Francuzi ne odustaju, žele promjene, žele niže cijene i bolji standard. Na tom putu do sada su uhapšene desetine građana, jedna osoba je i preminula, a vlast je “na noge” digla desetine hiljada policajaca.

Građani koji protestuju nemaju zvaničnih vođa, a nastupaju pod nazivom “Žuti prsluci”. Protesti su počeli zbog najave povećanja poreza na gorivo i njegove cijene, ali su demonstranti proširili listu zahtjeva.

U poređenju sa BiH, cijena goriva nedavno je iznosila i 2,46 KM, a danas je prosječna cijena između 2,31 i 2,41 KM i ako u obzir uzmemo prosječnu platu i životni standard, razlika u cijeni goriva u Francuskoj i BiH iznosi do 50 feninga.

U nešto više od godinu dana prosječna cijena goriva u BiH je porasla za više od 50 feninga, čemu su u određenoj mjeri doprinijele i izmjene zakona o akcizama.

Ipak, građani u BiH nisu gotovo ni pokušali iskazati nezadovoljstvo rastom cijena goriva, od čije cijene zavisi i rast cijena nekih drugih životnih potreba.

Jeftinije gorivo od BiH imaju građani Rusije, Bjelorusije, Moldavije, Ukrajine, Makedonije, Turske, Mađarske, Rumunije, Poljske i drugih zemalja.

Slična cijena kao u BiH je u Hrvatskoj, dok je nešto skuplje u Srbiji i Sloveniji.

Najskuplje gorivo plaćaju Norvežani, Italijani, Islanđani i drugi.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime