Kako su dijelili novac od akciza?

Klix.ba došao je u posjed transkripta sa 28. i 29. sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koja ilustruje kako su entitetski ministri dijelili novac od 165 miliona KM tako što je FBiH pripalo 59 posto, a Republici Srpskoj 39 posto i Brčko distriktu dva posto od akciza. Doniosimo najzanimljivije detalje diskusije među članovima ovog odbora.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući UO i ministar finansija BiH, informisao je članove da neraspoređena sredstva od putarina iznose 11.361.241 KM, na šta je Muhamed Kozadra iz parlamenta FBiH konstatovao da je to veliki iznos te da ga treba češće vraćati korisnicima.

- Reklama -

Kozadra je pitao koji su bili kriteriji za donošenje raspodjele “59 posto-39 posto-2 posto”, te da nije spreman glasati za ovakvu odluku.

“Privremena odluka od 2009. god. koja je skoro 10 godina na snazi ima odnose koji daleko odstupaju od onih koji su uplaćeni. Ne može prihvatiti da ostaju ovi odnosi jer koeficijent učešća Federacije sa 31. martom je 70 posto, RS je oko 30 posto i Brčko Distrikt ni pola procenta”, rekao je Kozadra.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, rekao je da se odluke moraju donijeti u paketu i da UO postaje politički organ a to nemaju pravo da rade. Ta privremena odluka, kako je rekao, donesena je u neka druga vremena, i to vjerovatno što se nije zato što se nije mogla donijeti drugačijei pitao je ko su sad oni da to zaustavljaju.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević je rekla kako smatra da nisu u poziciji da mijenjaju postojeću odluku koja je donesena 2009. god. Dobila je preporuku da taj dio ne otvaraju, da je to neka buduća aktivnost i da se sagledaju sve relevantne polazne osnove za donošenje konačne odluke a ne privremene.

Podsjetimo, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić je od članova UO UIO tražio objašnjenje zašto je iznos od 165 miliona KM raspodijeljen na štetu FBiH. On je ovaj upit poslao svim članovim UO, međutim direktan odgovor je dobio samo od Muhameda Kozadre, člana Odbora iz reda eksperata iz FBiH.

Kozadra u dopisu premijeru objašnjava da je u više navrata na sjednici UO tražio da mu se dostave kriteriji raspodjele prihoda na način kako su utvrđeni 2009. i to tako da na FBiH otpada 59 posto, na RS 39 posto, a na Brčko Distrikt dva posto. Odgovor na ovo pitanje nije dobio.

Da ova raspodjela ide na štetu FBiH, Kozadra je ilustrovao podacima prema kojima će FBiH dobiti 32,4 miliona KM manje nego što je uplatila, dok će RS dobiti 24,9 miliona KM više, a Brčko Distrikt 7,4 miliona KM više.

Kozadra je napomenuo da je odlukom iz 2009. koja je na snazi utvrđeno i da se od ukupnih prihoda od putarine ostavlja 10 post na podračun JR-a, a što će služiti za poravnjanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele.

On je naveo da je predlagao da se procenat za izdvajanje na podračun smanji sa 10 na 2-3 posto, te da je prethodno on imao saglasnost od ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, ali da je ta podrška izostala na posljednjoj sjednici UO od 10. jula. Kozadra je istaknuo da je Milićević promijenila svoj stav.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime