spot_img

Kada i kome trebate pokazati ličnu kartu?

Published:

Krenete u neku ustanovu – morate pokazati ličnu kartu, dođete u mjenjačnicu – ne možete zamijeniti novac bez lične karte, čak se za plaćanje računa ili ulaske u škole i hotele traži lični dokument.

U redu je za neke stvari, kaže pravnik Aleksandar Čičić ali ponekad se pretjeruje. Pogotovo kad se zna kako se sve to može zloupotrijebiti.

“Meni se redovno dešava da mi traže ličnu kartu lica za koja znam da nisu ovlašćena da to rade. Imam slučaj prijatelja koji je tako dao ličnu kartu na uvid jednom teleoperateru, da ga sada ne imenujemo, gdje su oni napravili njemu ugovor koji je bio napravljen na duplo veći iznos nego što je njemu bilo predstavljeno na samom tom razgovoru”, kazao je Čičić.

Lični dokumenti se moraju dati samo policiji , tvrdi Čičić, međutim, u praksi to baš i nije tako. Ako neko ima bilo kakve nedoumice o tome ko smije tražiti ličnu kartu na uvid i u kojim situacijama, može da se obrati Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Tamo su jasni – nema potrebe kad je riječ o plaćanju računa a posebna stavka je zadržavanje i kopiranje lične karte.

“Kopija lične karte se može uzimati samo u slučajevima kada se radi o državljanstvu ili drugim, izričito zakonom propisanim slučajevima. U svim ostalim to je neosnovano uzimanje ličnih podataka”, rekao je Radovan Kešelj iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

I pravnici se slažu. Ali i podvlače – najvažnije je biti oprezan!

“Ako ih dajete u  banci ili drugim licima, niste dužni, ali ako ih jednostavno morate dati da biste podigli novac ili nešto, isto je bitno da ostane na pultu, odnosno da ostane u vašem vidnom polju”, kazao je Čičić.

U svakom slučaju, građani imaju pravo da ulože prigovor ako smatraju da su im povrijeđena prava u ovakvim situacijama. Na sve ovo i podsjetnik – punoljetni građani su obavezni da sa sobom nose lični dokument.

 

 

(atvbl.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img