I jutros redovi mladih koji žele otići

Prvog radnog dana u 2018. godini desetine mladih osoba od ranih jutarnjih sati stoje ispred zgrade u kojoj se nalazi Konzulat Republike Slovenije u Banjaluci i čekaju vize.

Prema svim procjenama i ove godine biće nastavljen trend odlaska mladih ljudi koji u BiH ne vide nikakvu perspektivu i to mahom u zemlje poput Slovenije, Njemačke, Austrije, Norveške pa sve do Australije.

- Reklama -

Tome u prilog svjedoči i fotografija na kojoj se vidi kako su desetine mladih osoba iskoristili jutarnje sate prvog radnog dana u 2018. godini čekajući ispred zgrade “Ekvator”, u kojoj se na drugom spratu nalazi Konzulat Slovenije, da budu primljeni na razgovor, uglavnom za radne vize.

Monogi od njih jedini izlaz iz beznađa vide u Sloveniji u kojoj su u 2017. godini samo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH zaposlena 8 132 bh. državljana, što je za 74,9 odsto više nego za cijelu 2016. godinu.

Od 2013. godine do 31. oktobra 2017. godine, prema Sporazumu između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji, ukupno je zaposleno 18 118 radnika.

I to 661 osoba (2013. godine), 1 870 (2014. godine), 2 677 (2015. godine), 4 478 osoba (2016. godine) i 8 132 osobe (do 31. oktobra 2017. godine). Iz Agencije za rad i zapošljavanje navode da je u 2017. godini zaposleno više za 3 354 osobe ili 74,9 posto više nego za cijelu 2016. godinu.

Prema sporazumu, u Sloveniji se mogu zaposliti osobe koje zadovoljavaju uslove iz oglasa slovenskih poslodavaca u pogledu kvalifikacije, radnog iskustva i posebnih uslova. Najviše tražena zanimanja: vozači (razne kategorije uključujući i međunarodni transport), varioci, zidari, električari, armirači, tesari, elektroinstalateri i bravari.

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

1 komentar

  1. Moraju otici i ja bi da mi nije drzava uzela zdravlje i otela sicijalu
    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime