spot_img

Još uvijek nije riješen problem carinjenja pošiljki iz inostanstva

Published:

Nakon velikog broja pritužbi građana koji kupuju putem internet servisa, a čija se roba u vrijednosti iznad 50 KM posebno carinila kod špediterskih kompanija, Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UiO BiH) još uvijek nije riješila problem carinjenja poštanskih pošiljki iz inostranstva iako je krajnji rok bio 10. februar.

Potreba angažovanja špeditera prilikom kupovine robe putem interneta je uslovno rečeno natjerala UiO BiH na preduzimanje određenih koraka u vidu nadogradnje softvera, prilikom čega bi i pošte mogle raditi usluge špediciji po znatno nižim cijenama ili čak potpuno besplatno.

UiO BiH je prije skoro mjesec dana najavio projekat nadogradnje softvera koji je trebao biti gotov do 10. februara.

Međutim, do današnjeg dana se ništa nije promijenilo, a rok od deset dana je probijen i još uvijek je potrebno angažovati špeditera kako bi roba pristigla na carinu mogla biti proslijeđena kupcima.

Iz UiOBiH za klix.ba su kazali da je u završnoj fazi izrada novog modula carinske aplikacije ASYCUDA i da tada neće postojati potreba za angažovanjem špeditera, već će kao i do sada nadležni poštanski ured podnositi usmenu prijavu za carinjenje, a obračun uvoznih dadžbina će ići prema carinskoj tarifi BiH, a ne prema jedinstvenoj carinskoj stopi kao do sada.

Novi sistem bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu i provjere, tako da će svi oni koji se nezakonito bave privrednom djelatnošću oglašavanja razne robe putem interneta i njene prodaje biti temeljno kontrolirani.

Iz UiO BiH savjetuju svim fizičkim osobama koje su naručile pošiljke da se obrate nadležnom carinskom referatu gdje se prispjela pošiljka nalazi i kod njih će dobiti sve potrebne informacije.

Podsjećamo, ukoliko fizička osoba iz BiH dobije paket od fizičke osobe iz inostranstva i dalje se primjenjuje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije s jedinstvenom stopom carine od deset odsto i pripadajućim PDV-om od 17 odsto, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

 

 

 

(glassrpske.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img