Jelena Vujičić iz Brčkog prvi master kineskog jezika u BiH

Jelena Vujičić iz Brčkog ušla je u istoriju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Filozofskog fakulteta na Palama tako što je postala prvi student u BiH koji je odbranio master rad na Katedri za kineski i engleski jezik i književnost, te tako stekla zvanje master kineskog jezika na polju lingvistike.

Vujičićeva je za portal sarajevo-rs.com rekla da joj velika čast što je prva u BiH koja je stekla ovo znanje, s obzirom da jedno u Palama postoji katedra za sinologiju. Ona je izrazila zahvalnost svojim profesorima sa Katedre i Filozofskog fakulteta na velikoj podršci i spremnosti da budu dio njenog istraživanja i rada.

- Reklama -

“Biti prvi koji otvara ovo poglavlje u našoj zemlji nije bilo lako, prvenstveno zbog nedostatka literature na našem jeziku, ali bez obzira na prepreke koje su otežavale proces”, kaže Vujičićeva.

Ona dodaje da studiranje na Katedri za sinologiju tokom osnovnih i master studija bilo veliko iskustvo i veoma zanimljivo za nju, što je pokazalo pozitivne rezultate na kraju.

Po završetku osnovnih studija, Jelena je počela da radi kao asistent na Katedri za sinologiju.

“Učenje kineskog jezika je zanimljivo. Treba uložiti mnogo vremena, treba biti iskreno zainteresovan za jezik, treba se voljeti kineska kultura, ali najbitnije od svega jeste to da kao studenti imamo ili steknemo naviku za kontinuitet u učenju i radu”, dodaje Jelena.

Ističe da je kineski jezik definitvno pravi izbor za one koji vole jezike, koji vole da putuju i da upoznaju druge kulture.

“Za učenje kinekog jezika na početku, bitno je poznavati engleski jezik. Mežutim, s obzirom na dobar kvalitet nastave kineskog jezika na Filozofskom fakultetu, pažljivo osmišljen program koji pokriva sve sfere učenja jezika, te s obzirom da na Katedri u nastavi rade domaći, ali i kineski profesori, sigurna sam da će svaki student pronaći idealan način za učenje ovog egzotičnog jezika”, ističe Vujičićeva.

Vujičićeva je master studije završila sa prosječnom ocjenom 10!

 

 

 

 

 

(sarajevo-rs.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime